Rodzaje kawy

Rodzaje kawy

Jak wszyscy wiemy prawdziwe espresso wywodzi się z Włoch. Espresso to z całą pewnością obok Koloseum, Forum Romanum jeden z symboli Włoch. Jest bardzo aromatyczne i stanowi podstawę wielu innych kaw m.in. latte, cappuccino, americano.

Zacząć musimy od tego, że nawet najlepiej zaparzona kawa nie będzie smakowała tak dobrze, jeśli nie wypijemy jej w dobrym towarzystwie.

Espresso

Espresso to podstawa większości kaw. Espresso jest bardzo aromatyczne i mocne. Powinno być parzone w temperaturze ok. 85 st. C. Jest ono parzone przez ok. 25 sekund i po zaparzeniu powinno mieć pojemność 30-40 ml.

Kawę powinniśmy pić bez cukru, aby cukier nie zdusił jej całego aromatu.

Latte

Latte to połączenie espresso z mlekiem. Pojemność tej kawy zaczyna się od 200 ml i powinno być podawane w wysokich szklankach. Kawa ta w większości zawiera mleko i tylko na samej górze znajduje się odrobina spienionego mleka. Bardzo dużo Włochów pije ten rodzaj kawy do śniadania.

Cappuccino

Podstawę tej kawy także stanowi espresso. Jej pojemność waha się od 130-150 ml. Na górze kawy powinna występować mleczna pianka o grubości ok. 1,5 cm. Najczęściej jest spożywana późnym popołudniem jako dodatek do deseru.

Macchiato

To espresso z niewielką ilością spienionego mleka na górze. Pojemność kawy macchiato to ok. 50 -60 ml

Americano

To również kawa na bazie espresso. Zwykłe espresso zalewane jest wodą do pojemności ok. 300 ml

To chyba jedne z podstawowych rodzai kaw, ja najbardziej lubię espresso, a Wy?

 

 

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.