Kruche z wierzchu, lekko płynne w środku, a do tego obłędnie czekoladowe. Brownie, bo o nim mowa, to amerykańskie ciasto, które podbiło serca – a właściwie żołądki – miłośników słodkich wypieków na całym świecie. W dodatku jego przygotowanie nie sprawi kłopotu nawet mniej wprawionym kucharzom.

Bo brownie to jedyne ciasto, które smakuje najlepiej, gdy przypomina wilgotny i niewyrośnięty… zakalec. Dowiedz się, jak zrobić brownie idealne, któremu trudno się oprzeć!

„Nieudane” ciasto czekoladowe – brownie i jego historia

Brownie, podobnie jak wiele innych uwielbianych powszechnie dań, nie powstałoby, gdyby nie zupełny przypadek. Pierwsze wzmianki o początkach czekoladowego ciasta pochodzą z 1904 roku i związane są z kulinarną pomyłką, która przytrafiła się pewnej kucharce z Maine w Stanach Zjednoczonych. Mildred „Brownie” Schrumpf, przygotowując ciasto czekoladowe dla swoich znajomych zapomniała o dodaniu do niego jednego z kluczowych składników – proszku do pieczenia. Efektem jej roztargnienia był całkowicie płaski wypiek, który mimo wszystko postanowiła zaserwować swoim gościom. Ku jej zdziwieniu, pokochali oni nowe ciasto czekoladowe – brownie, które swoją nazwę zawdzięcza apetycznemu, ciemnobrązowemu zabarwieniu.

Obejrzyj nasze filmy:

Fenomen brownie – ciasto czekoladowe dla każdego

Brownie to ciasto, którego nie sposób nie pokochać. Nie oprą mu się nie tylko najwięksi miłośnicy czekolady, ale i Ci, którzy z gotowaniem nie są za pan brat. Dlaczego? Bo największym atutem brownie jest prostota i krótki czas przygotowania tego przysmaku. Wystarczy zaledwie pół godziny, by móc wyjąć z piekarnika perfekcyjnie chrupkie z zewnątrz ciasto z rozpływającym się w ustach czekoladowym nadzieniem. A co, jeśli wyjdzie nam zakalec? Nie grozi Ci to przygotowując klasyczne brownie – ciasto czekoladowe z Ameryki ma być w końcu „zepsute”.Niewyrośnięte i dość wilgotne, ale jednocześnie będące rozkoszą dla podniebienia. Jeśli więc stawiasz pierwsze, nieśmiałe kroki w świecie kulinarnych eksperymentów – zacznij od przepisu na brownie. Gwarantujemy, że będziesz sięgać po niego z wielkim apetytem, szukając słodkiej osłody zimowych dni lub pomysłu na szybki deser dla niezapowiedzianych gości.

Przepis na brownie idealne

Każde ciasto, nawet to, w którym trzeba coś „zepsuć” wymaga swojego przepisu. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić brownie, mamy dla Ciebie dobrą wiadomość. Jego receptura jest banalnie prosta.

Głównym składnikiem ciasta, na co wskazuje sama nazwa, jest czekolada, a właściwie całkiem spora jej ilość. Oprócz półtorej tabliczki czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej z dodatkiem masła, potrzebujesz też jajek ubitych osobno z cukrem w mikserze. Przestudzoną masę czekoladową brownie należy następnie dokładnie wymieszać z mąką i dodać do ubitej piany. Całość połącz dokładnie mikserem. Na koniec pozostałą połowę czekolady warto pokruszyć na drobne kawałki i dodać do ciasta. Po przelaniu do wyłożonej papierem formy czekoladowe ciasto powinno piec się około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Zawsze miej swoje brownie w zanadrzu – podawaj je tak jak lubisz, z gałką waniliowych lodów, z polewą czekoladową lub łyżką kwaśnej, malinowej konfitury.

Materiał partnera.