Pizzę można przygotować na wiele różnych sposobów. Dzisiaj przepis dla minimalistów – pizza z oliwkami na cienkim cieście.
Można oczywiście dodać dowolne składniki – pomidory, cebulę, szybkę lub salami. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań.
Czy wiesz jak: Czosnek: mały ząbek, wielkie korzyści
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki na ciasto
- 2 szklanki mąki,
- ¾ szklanki ciepłej wody,
- 25g świeżych drożdży,
- 2 łyżki oliwy z oliwek/oleju,
- szczypta soli,
- szczypta cukru
Dodatkowo
- czarne oliwki,
- przecier/sos pomidorowy,
- ser mozzarella (lub inny),
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- dowolne zioła (np. bazylia, oregano)
Pizza z oliwkami – przepis
Wodę mieszamy z drożdżami. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę, sól i wodę z drożdżami. Ciasto mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy je dłońmi do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto odkładamy na bok na pół godziny.
W tym czasie przygotowujemy dodatki – kroimy oliwki, przygotowujemy sos pomidorowy, ścieramy ser.
Ciasto rozwałkowujemy, starając się uformować kształt koła. Układamy je na blasze do pieczenia. Na cieście rozsmarowujemy sos/przecier pomidorowy, całość posypujemy serem. Następnie układamy pokrojone w plasterki oliwki.
Sprawdź przepis: Pizza na jogurcie naturalnym
Pizzę pieczemy do 10 minut w temperaturze 250 stopni. Należy co jakiś czas upewnić się, czy ciasto nie przypiekło się za bardzo. Czas pieczenia można skrócić.
Gotową pizzę kropimy oliwą z oliwek i posypujemy wybranymi ziołami.
Smacznego!