Pizzę można przygotować na wiele różnych sposobów. Dzisiaj przepis dla minimalistów – pizza z oliwkami na cienkim cieście.

Można oczywiście dodać dowolne składniki – pomidory, cebulę, szybkę lub salami. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań.

Czy wiesz jak: Czosnek: mały ząbek, wielkie korzyści

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki na ciasto

  • 2 szklanki mąki,
  • ¾ szklanki ciepłej wody,
  • 25g świeżych drożdży,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek/oleju,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru

Dodatkowo

  • czarne oliwki,
  • przecier/sos pomidorowy,
  • ser mozzarella (lub inny),
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • dowolne zioła (np. bazylia, oregano)

Pizza z oliwkami – przepis

Wodę mieszamy z drożdżami. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę, sól i wodę z drożdżami. Ciasto mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy je dłońmi do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto odkładamy na bok na pół godziny.

W tym czasie przygotowujemy dodatki – kroimy oliwki, przygotowujemy sos pomidorowy, ścieramy ser.

Ciasto rozwałkowujemy, starając się uformować kształt koła. Układamy je na blasze do pieczenia. Na cieście rozsmarowujemy sos/przecier pomidorowy, całość posypujemy serem. Następnie układamy pokrojone w plasterki oliwki.

Sprawdź przepis: Pizza na jogurcie naturalnym

Pizzę pieczemy do 10 minut w temperaturze 250 stopni. Należy co jakiś czas upewnić się, czy ciasto nie przypiekło się za bardzo. Czas pieczenia można skrócić.

Gotową pizzę kropimy oliwą z oliwek i posypujemy wybranymi ziołami.

Pizza z oliwkami na cienkim cieście
Pizza z oliwkami na cienkim cieście

Smacznego!