Jak zaaranżować przestrzeń w profesjonalnej restauracji?

Jak zaaranżować przestrzeń w profesjonalnej restauracji

W koktajl-barach i kawiarniach wszystko, co świadczy o profesjonalizmie miejsca znajduje się praktycznie na widoku. Natomiast w restauracjach za zadowolenie klienta wynikające z wrażeń smakowych w dużej mierze odpowiada to, co niewidoczne, czyli kuchnia. Owszem, klimat, aranżacja wnętrza i profesjonalny serwis są bardzo ważne. Ale to właśnie w kuchni od podstaw powstają wszystkie dania. Od talentu kucharzy i klasy urządzeń zależy jakość wydawanych potraw i ich niepowtarzalny smak.

Co powinno się znaleźć w restauracji?

Prowadzenie własnej klimatycznej knajpki to marzenie wielu osób rozkochanych w gastronomii. Mało który z tych marzycieli zdaje sobie jednak sprawę z trudnej specyfiki tego biznesu. Początkujący restauratorzy często popełniają podstawowy błąd skupiając się jedynie na wrażeniu, jakie miejsce ma wywołać w oczach klienta. Z jednej strony nie ma się co dziwić. Restauracja musi spełniać pewne standardy estetyczne, dysponować odpowiednią ilością wolnego miejsca dla gości, wygodnymi krzesłami, stołami, ewentualnie barem. Mądrze zaaranżowana przestrzeń pozwoli kelnerom na swobodne poruszanie się między stolikami, natomiast goście siedzący nawet pośrodku sali nie będą się czuli skrępowani faktem, że ich rozmowę słyszy sześć stolików naokoło. Dekoracje wprowadzające klimat również powinny zostać dobrane tak, aby przy całej swojej urodzie nie zajmowały zbyt dużo miejsca. Właściciele gastronomii tak bardzo skupiają się na tym, co na zewnątrz, że zapominają o sercu każdej restauracji, czyli kuchni. Wielu z nich stara się dostosować po prostu do wymogów sanepidu. A przecież odpowiednio zaaranżowane i wyposażone zaplecze to gwarancja jeszcze lepszych i smaczniejszych dań. Profesjonalny sprzęt to nieoceniona pomoc dla utalentowanego szefa kuchni.

Aranżacja przestrzeni w kuchni

Sprzęt gastronomiczny można kupować osobno lub w zestawach. Zwłaszcza to drugie stanowi spore ułatwienie w kwestii późniejszej aranżacji przestrzeni. Podstawowym wyposażeniem powinny być oczywiście kuchnie gazowe i elektryczne, piece, płyty grillowe, urządzenia grzewcze, blaty i zlewozmywaki. Ilość wszystkich urządzeń zależy od liczby pracujących na zmianie kucharzy oraz gości, których może pomieścić restauracja. Przydadzą się również płyty grillowe, frytownice, podgrzewacze, bemary i kotły grzewcze.

Niektóre firmy, takie jak Fagor Industrial, specjalizujące się w sprzedaży najlepszych urządzeń m.in. dla gastronomii dysponują gotowymi liniami-zestawami, zawierającymi w sobie wszystkie elementy wyposażenia profesjonalnej kuchni. Takie rozwiązanie okazuje się wyjątkowo pomocne dla początkujących restauratorów. Profesjonalni kucharze mogą skorzystać z linii produktów Symphony, umożliwiających zaprojektowanie własnej kuchni, dobranie i ustawienie do niej poszczególnych urządzeń wedle uznania. Sama firma również oferuje stworzenie najlepszego projektu, adekwatnie do specyfiki pomieszczenia kuchennego, jego wielkości itd.

Wysokie koszty

Stworzenie restauracji od podstaw pochłania dużą ilość pieniędzy. Zwłaszcza, jeżeli chodzi o zakup sprzętu gastronomicznego. Ze względu na poszukiwanie oszczędności, wielu inwestorów po prostu kupuje mniej sprawdzone, gorsze, lecz tańsze urządzenia. Warto jednak wiedzieć, że profesjonalni producenci i dostawcy coraz chętniej oferują swoim klientom możliwość wzięcia urządzeń w leasing. – W Fagor Industrial oferta leasingu sprzętów cieszy się sporą popularnością. System leasingu nie dość, że jest wyjątkowo przejrzysty, to dodatkowo zalicza się do najtańszych na rynku. Wynosi tylko 103 procent – tłumaczy specjalista firmy. – Dzięki temu ułatwieniu możliwym jest zaopatrzenie kuchni we wszystkie profesjonalne sprzęty najlepszej jakości – dodaje.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.