Jako rodzice ważne jest, aby upewnić się, że nasze dzieci otrzymują składniki odżywcze, których potrzebują do wzrostu i rozwoju. Zapraszam po przepis na makaron z sosem dla dzieci.
Makaron z sosem i warzywami to fajny posiłek w diecie Twojego dziecka. To również świetny sposób na zapewnienie mu potrzebnych składników odżywczych w zabawny i aromatyczny sposób. Makaron z sosem dla dzieci jest nie tylko pysznym posiłkiem dla dzieci, ale także dostarcza im niezbędnych witamin i minerałów, a także błonnika i białka.
Spożywanie zdrowych i zbilansowanych posiłków jest ważne dla zdrowia i dobrego samopoczucia całej rodziny. Jednak przygotowanie pożywnych rodzinnych obiadów bez spędzania dużej ilości czasu w kuchni może być trudne.
Obejrzyj nasze filmy:
Na szczęście istnieje kilka szybkich i zdrowych wskazówek, dzięki którym możesz przygotować pyszne posiłki z past i sosów. Te wskazówki pomogą Ci stworzyć zbilansowane posiłki pełne wartości odżywczych i smaku, dzięki czemu Twoja rodzina będzie mogła cieszyć się pożywną kolacją bez poświęcania smaku.
U mnie na blogu znajdziesz wiele ciekawych przepisów i inspiracji na pyszne posiłki dla dzieci. Zobacz jak przygotować pyszne owocowe przekąski dla dzieci. Jeśli w twoim domu jest niemowlak to z całą pewnością przyda Ci się przepis na zupę z burakiem dla niemowlaka.
Makaron z sosem dla dzieci składniki
- zdrowy makaron – np. pełnoziarniste penne, albo taki makaron jaki lubią Twoje dzieci
- 300 ml passaty pomidorowej
- 400 g mięsa mielonego z indyka albo kurczaka
- szczypta oregano
- niewielka cebula
- szczypta bazylii
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 marchewki
Dodatkowo
- 50g tartego żółtego sera
Ja używam grubego makaronu do spaghetti, bo akurat taki lubią moje dzieciaki. Ale wykorzystajcie dowolny jaki macie. Możecie też użyć makaronu dla dzieci z wizerunkami z bajek. To nie ma być klasyczny przepis na makaron boloński.

Makaron z sosem dla dzieci przepis
Cebulę obieramy z łupiny i bardzo drobno kroimy. Marchewkę obieramy ze skórki, myjemy i osuszamy. Następnie kroimy ją w cienkie półplasterki, albo ćwierć plasterki. Wszystko zależy od wielkości marchewek.
Na patelni na odrobinie oleju szklimy cebulę, będzie to trwało około 4-5 minut, następnie dodajemy marchewkę i smażymy ją przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy mięso i smażymy je około 12 minut od czasu do czasu mieszając. W trakcie smażenia doprawiamy je odrobiną suszonego oregano, bazylii, odrobiną soli i pieprzu. Przypraw nie dajemy za dużo, bo na doprawienie całości będzie czas później.
Jak mięso będzie usmażone wlewamy na patelnię passatę pomidorową, mieszamy i na wolnym ogniu zagotowujemy. W tym czasie możemy wstawić do gotowania makaron. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Sos do makaronu próbujemy i ewentualnie doprawiamy przyprawami. Na talerz wykładamy makaron zaraz po ugotowaniu i polewamy sosem. Najlepiej jest podawać to danie z makaronem prosto po ugotowaniu, bowiem wchłonie on jeszcze część sosu i będzie znacznie lepszy.
Nie jest to najzdrowsze, ale u mnie bardzo często to danie podaje się posypane odrobiną startego żółtego sera. Ponieważ jest to danie dla dzieci, więc nie korzystam tutaj z parmezanu, bo ze względu na charakterystyczny smak, nie jest on przez małych głodomorów lubiany.

Smacznego!