Do jakich posiłków pasuje białe wino?

Do jakich posiłków pasuje białe wino?

Białe wino wyśmienicie komponuje się z różnymi potrawami. Warto jednak pamiętać o tym, że nie każde pasuje do każdego dania. O czym trzeba wobec tego pamiętać przy przygotowywaniu obiadu czy kolacji, podczas którego ma być zaserwowane białe wino?

Białe wino jest rodzajem wina, które zwykle ma różne odcienie koloru żółtego. Mianem białego wina często określa się też wina powstające z innych owoców niż winogrona, na przykład z jabłek czy agrestu. Wina te produkowane są z bezbarwnego miąższu winogron o ciemnej lub jasnej skórce. Mogą one posiadać różne smaki ze względu na różne odmiany szczep winogron, zawartość cukru, a także metody produkcji. Najbardziej popularne wina białe to wina wytrawne, ale również można zakupić je w wariantach lekko wytrawnych, półsłodkich czy słodkich.

Odpowiednio dobrane białe wino przede wszystkim zalecane jest do potraw lżejszych niż w przypadku wina czerwonego. To wytrawne serwowane jest do obiadów i kolacji, z kolei półsłodkie i słodkie głównie do deserów, niemniej jednak również może towarzyszyć potrawom obiadowym i na kolację.

Do jakich dań można podać białe wino?

  • owoce morza
  • ryby
  • wędliny
  • pasztety i wątróbki
  • drób
  • sery
  • grzyby (poza prawdziwkami)

Należy pamiętać również o tym, aby wino podawać w odpowiedniej temperaturze. Wino białe wytrawne, lekko wytrwane, półwytrawne, powinno się podawać w temperaturze od 8 do 12 stopni Celsjusza. Z kolei białe wino półsłodkie powinno być serwowane w temperaturze od 6 do 10 stopni Celsjusza.

Pozostałe zasady doboru wina:

  • gdy wina białe i czerwone mają być podawane podczas jednego posiłku, najpierw należy podać wino lżejsze, czyli białe, a potem cięższe, czyli czerwone
  • w przypadku potraw w sosie to sos ma decydujący wpływa na wybór wina
  • do wina nie należy podawać potraw z octem, unika się też jajek, szpinaku, zup, karczochów i czekolady
  • białe wina serwuje się w kieliszkach wyższych niż do wina czerwonego
  • kuchnie lokalne należy podawać z lokalnymi odmianami wina, dlatego też wtedy, gdy przygotowuje się potrawy kuchni włoskiej, warto zdecydować się na wina pochodzące z tego rejonu

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.