Dziś, kiedy troska o społeczeństwo jest coraz wyższa a ludzie bardziej świadomi, przemysł spożywczy poszukuje nowych, innowacyjnych rozwiązań. Kartonowe opakowania cukiernicze są konkretną odpowiedzią na tę potrzebę. Łączą w sobie funkcjonalność, estetykę i troskę o środowisko.
Spis treści
Ochrona naszych wypieków – dobrze dobierz opakowanie na tort
Kartonowe pudełko cukiernicze jest lekkie, ale zarazem wytrzymałe – skutecznie chroni tort przed uszkodzeniem. Bezpieczne w pośrednim kontakcie z żywnością idealnie sprawdza się podczas przechowywania czy też transportu deseru. Pudełko musi być odpowiednio dobrane pod wykonywany tort, podczas wyboru należy uwzględnić kilka kluczowych czynników, takich jak:
- Wymiar podkładu pod tort – wybierając opakowanie należy sugerować się wielkością podkładu, który musi być sztywno umieszczony w podstawie pudełka, by uniemożliwić przesuwanie się tortu.
- Wysokość tortu wraz z ozdobami – piekąc tort zakładamy jak wysoki będzie, jednak należy pamiętać o dekoracjach, by klient mógł otrzymać kompletny, udekorowany już produkt. Najczęściej wybierane przez klientów są opakowania w wysokości 25 cm oraz 35 cm.
- –Sposób składania się opakowania – należy zorientować się w formach opakowań, na rynku jest wiele różnych dostępnych modeli składań pudełek.
Najpopularniejszy karton na tort jest w formie tak zwanego „ koszyka” z uchwytem u góry, lub w formie obwoluty oraz dwóch tacek – górnej i dolnej (najlepiej sprawdzają się przy dużych, piętrowych tortach).
Obejrzyj nasze filmy:
Szeroki wybór opakowań cukierniczych znajdzie w sklepie internetowym Recpak
Opakowania kartonowe – estetyka i kreatywność
Funkcja ochronna to główne zadanie opakowań cukierniczych, ale nie tylko, mają za zadanie także przyciągnąć uwagę klientów. Gdy klient odbiera tort i dostanie go w praktycznym i estetycznym opakowaniu to na pewno wzbudzi to zachwyt, a nasza praca będzie wyglądać jeszcze bardziej profesjonalnie. Dodatkowo karton oferuje szeroki możliwości personalizacji, możemy ręcznie podpisać opakowanie np. imieniem klienta, ostemplować logiem, nakleić naklejki czy stworzyć indywidualne opakowanie z własnym nadrukiem. Przejście na ekologiczne materiały nie oznacza rezygnacji z estetyki i kreatywności.
Ekologiczne korzyści
Kartonowe opakowanie wyróżnia się niskim wpływem na środowisko, jest w pełni biodegradowalny i można go z łatwością przetwarzać. Pudełka kartonowe w znacznym stopniu redukują ilość plastiku w naszym środowisku. Karton jest materiałem łatwym do recyklingu, co sprzyja zamkniętym obiegu materiałów. Klienci ale i usługodawcy dbający o ekologię, znacznie częściej wybierają produkty zapakowane w materiały, które podlegają recyklingowi. Pudełko cukiernicze wykonane z kartonu odpowiada na ekologiczne potrzeby klienta.
Podsumowanie
Kartonowe opakowania cukiernicze niosą ze sobą wiele dobrego, są praktyczne, funkcjonalne oraz estetyczne. Produkowanie takich pudełek to również spory krok w kierunku zrównoważonej przyszłości, dzięki temu stają się one coraz bardziej atrakcyjniejszym wyborem dla cukierników. Wprowadzenie kartonowych opakowań cukierniczych do powszechnego użytku przyczynia się do ograniczenia negatywnego wpływu branży spożywczej na środowisko, zarazem oferując smakowite doznania konsumentom.