Zupa pomidorowa z soczewicą

Gotowa zupa pomidorowa z soczewicą

Wcześniej nie miałem okazji spróbować soczewicy. Więc postanowiłem wykorzystać ją jakoś w naszej kuchni. Zainspirowany przepisem znalezionym w internecie postanowiłem przygotować zupę pomidorową z soczewicą. Zupa pomidorowa z soczewicą to doskonała propozycja na chłodne jesienne i zimowe wieczory.

Kilka słów na temat soczewicy…

Soczewica to jedna z najzdrowszych roślin strączkowych, jest obecnie uprawiana przede wszystkim w Europie i Azji. Zawiera dużą ilość błonnika przez co doskonale wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu. Wskazana jest również dla osób mających cukrzycę bowiem stabilizuje poziom glukozy we krwi, natomiast zawarty w soczewicy błonnik pozytywnie wpływa na układ pokarmowy.

Zupa wyszła pyszna, przygotowaliśmy większą porcję, więc możecie proporcjonalnie zmniejszyć liczbę składników.

Składniki zupy pomidorowej z soczewicą

  • 3 średnie marchewki
  • 1/4 selera
  • 2 średnie pietruszki
  • 1 por
  • 1 większa cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 1 i 2/3 szklanki soczewicy
  • 250 g makaronu w kształcie ryżu
  • 750 ml przecieru pomidorowego (ja wykorzystam z przecier z ziołami)
  • kilka łyżek gęstej śmietany
  • sól, pieprz

Przygotowanie zupy pomidorowej z soczewicą

  1. Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Pietruszkę, cebulę, selera kroimy w drobną kosteczkę. Pora kroimy na pół wzdłuż a następnie w cienkie półplasterki.
  2. Na 3 łyżkach oliwy podsmażamy przez dosłownie 2-3 minuty wszystkie warzywa razem, a następnie przekładamy je do garnka i całość zalewamy 3 litrami wody. Warzywa gotujemy przez ok. 10 minut.
  3. Do gotujących się warzyw dodajemy przecier pomidorowy (ja wykorzystałem przecier pomidorowy z dodatkiem ziół), a następnie wsypujemy soczewicę. Całość gotujemy przez kolejne 20 minut, często mieszając aby soczewica się nam nie przypaliła. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. Dodajemy makaron (wykorzystałem makaron w kształcie ryżu) i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut aby makaron zrobił się miękki.
  5. Zupę podajemy z gęstą śmietaną. Możemy dodatkowo udekorować ją bazylią, albo listkami pietruszki.

 

Smacznego !

Składniki - zupa pomidorowa z soczewicą

Gotowa zupa pomidorowa z soczewicą

Zapraszam również do zapoznania się z innymi propozycjami zup :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.