Zazwyczaj większości osób wydaje się, że przygotowanie obiadu to czasochłonny proces i lepiej kupić już gotowy lunch… nic bardziej mylnego :)
Zdrowe leczo jest daniem jednogarnkowym i bardzo szybkim w przygotowaniu. Chyba najwięcej czasu zajmuje pokrojenie wszystkich warzyw.
Zdrowe leczo – składniki:
- 2 cukinie
- 200g kiełbasy np. podwawelskiej
- 1 puszka pomidorów (najlepiej krojonych)
- 8 szalotek
- 2 papryki
- 500g pieczarek
- bazylia
- oregano
- sól
- pieprz
- olej
Zdrowe leczo – przepis:
- Papryki myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę.
- Cukinię myjemy, kroimy w kostkę.
- Kiełbasę kroimy w kostkę.
- Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki (jeśli macie duże pieczarki, to pokrójcie je w ósemki.
- Szalotki kroimy w plasterki.
- W garnku na odrobinie oleju podsmażamy kiełbasę, jak już będzie podsmażona dodajemy cebulę i podsmażamy aż zrobi się szklista. Następnie dodajemy pieczarki i całość dusimy przez ok. 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Następnie dodajemy cukinię, paprykę, mieszamy i dusimy przez ok. 15 minut.
- Dodajemy pomidory w puszce, doprawiamy oregano, solą, pieprzem, bazylią i dusimy przez ok. 10 minut na wolnym ogniu.
Smacznego!