Zasady zdrowego grillowania

Zasady zdrowego grillowania

Na świecie krąży wiele opinii na temat grillowania. Jedni uważają, że grillowanie jest zdrowe, ze względu na niską zawartość tłuszczu w potrawach po upieczeniu , drudzy natomiast uważają, że mięso zdjęte z grilla będzie rakotwórcze.

Zatem, aby nasze grillowanie było zdrowe powinniśmy trzymać się kilku zasad:

Zasady zdrowego grillowania:

  1. Na grilla wybierajmy tylko chude mięsa. Pamiętajmy, że kiełbasa ma ok. 200 kcal, natomiast sporej wielkości plaster karkówki to już ok. 250 kcal. Zamiast tego możemy na grillu wykorzystać mięso drobiowe – filety z kurczaka, filety z indyka, a także zapomniane obecnie na grillu ryby – pstrągi, dorady.
  2. Każdy dietetyk powie, że zdrowe odżywianie to podstawa i potrawy na grilla warto przyprawić oraz zamarynować z dodatkiem sporej ilości świeżych ziół. Zioła  oprócz walorów smakowych zawierają wiele cennych substancji, które pozytywnie wpłyną na nasz organizm oraz poprawią i wspomogą procesy trawienne. Marynaty natomiast urozmaicą smak naszych potraw.
  3. Podczas grillowania powinniśmy używać specjalnych tacek albo folii aluminiowej, nie tylko dlatego, abyśmy naszym grillem mogli cieszyć się przez długie lata, ale przede wszystkim z tego powodu, że kapiący tłuszcz po kontakcie z rozżarzonym węglem wytwarza rakotwórcze substancje.
  4. Pamiętajmy, że możemy grillować nie tylko mięsa i ryby, ale doskonały smak mają także grillowane warzywa np. cukinia, bakłażan, cebula.
  5. Dużej części osób, grillowanie kojarzy się z piwem. Owszem można pozwolić sobie na jedno czy dwa piwa, ale pamiętajmy żeby zawsze zachować umiar, a przede wszystkim po wypiciu piwa nie wsiadać za kierownicę samochodu.
  6. Do rozpalania grilla używajmy specjalnie przygotowanych do tego celu produktów. Nie rozpalajmy grilla przy pomocy benzyny czy kolorowych gazet, które zawierają wiele szkodliwych substancji.
  7. Po skończonym grillowaniu zatroszczmy się o naszego grilla i dokładnie wyczyśćmy go z przypalonych pozostałości po potrawach.

Jeśli zastosujemy się do powyższych zasad to jestem pewny, że nasze grillowanie będzie udane, jednak zasady to tylko zasady, a moim zdaniem najważniejsze podczas grillowania jest zachowanie zdrowego rozsądku.

Obejrzyj również wideo:

4 Comments

  1. Wreszcie trafiłam na bloga, gdzie zasady grillowania zostały tak świetnie i przystępnie wytłumaczone. Nie lubię treści zakazujących czegokolwiek, ale robienie i pozwalanie sobie na wszystko z głową to zdecydowanie moje klimaty. Bardzo dobre rady, zapomniałam w ogóle, że istnieje cukinia z grilla i całkiem nieźle smakuje! Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.