
Zasady zdrowego grillowania
Na świecie krąży wiele opinii na temat grillowania. Jedni uważają, że grillowanie jest zdrowe, ze względu na niską zawartość tłuszczu w potrawach po upieczeniu , drudzy natomiast uważają, że mięso zdjęte z grilla będzie rakotwórcze.
Zatem, aby nasze grillowanie było zdrowe powinniśmy trzymać się kilku zasad:
Zasady zdrowego grillowania:
- Na grilla wybierajmy tylko chude mięsa. Pamiętajmy, że kiełbasa ma ok. 200 kcal, natomiast sporej wielkości plaster karkówki to już ok. 250 kcal. Zamiast tego możemy na grillu wykorzystać mięso drobiowe – filety z kurczaka, filety z indyka, a także zapomniane obecnie na grillu ryby – pstrągi, dorady.
- Każdy dietetyk powie, że zdrowe odżywianie to podstawa i potrawy na grilla warto przyprawić oraz zamarynować z dodatkiem sporej ilości świeżych ziół. Zioła oprócz walorów smakowych zawierają wiele cennych substancji, które pozytywnie wpłyną na nasz organizm oraz poprawią i wspomogą procesy trawienne. Marynaty natomiast urozmaicą smak naszych potraw.
- Podczas grillowania powinniśmy używać specjalnych tacek albo folii aluminiowej, nie tylko dlatego, abyśmy naszym grillem mogli cieszyć się przez długie lata, ale przede wszystkim z tego powodu, że kapiący tłuszcz po kontakcie z rozżarzonym węglem wytwarza rakotwórcze substancje.
- Pamiętajmy, że możemy grillować nie tylko mięsa i ryby, ale doskonały smak mają także grillowane warzywa np. cukinia, bakłażan, cebula.
- Dużej części osób, grillowanie kojarzy się z piwem. Owszem można pozwolić sobie na jedno czy dwa piwa, ale pamiętajmy żeby zawsze zachować umiar, a przede wszystkim po wypiciu piwa nie wsiadać za kierownicę samochodu.
- Do rozpalania grilla używajmy specjalnie przygotowanych do tego celu produktów. Nie rozpalajmy grilla przy pomocy benzyny czy kolorowych gazet, które zawierają wiele szkodliwych substancji.
- Po skończonym grillowaniu zatroszczmy się o naszego grilla i dokładnie wyczyśćmy go z przypalonych pozostałości po potrawach.
Jeśli zastosujemy się do powyższych zasad to jestem pewny, że nasze grillowanie będzie udane, jednak zasady to tylko zasady, a moim zdaniem najważniejsze podczas grillowania jest zachowanie zdrowego rozsądku.
Brawo, proponuję to opublikować w podręczniku dla drugoklasistów. Cenne informacje
Wreszcie trafiłam na bloga, gdzie zasady grillowania zostały tak świetnie i przystępnie wytłumaczone. Nie lubię treści zakazujących czegokolwiek, ale robienie i pozwalanie sobie na wszystko z głową to zdecydowanie moje klimaty. Bardzo dobre rady, zapomniałam w ogóle, że istnieje cukinia z grilla i całkiem nieźle smakuje! Pozdrawiam :)
Uwielbiam grilla. Świetny poradnik.
Cieszę się, że poradnik się podoba.