To danie nie jest bardzo skomplikowane i nie pochłonie nam zbyt wiele czasu. Jedynie musimy się uzbroić w cierpliwość już w momencie jak wstawimy ćwiartki z kurczaka do piekarnika.
Wszystko co potrzebujemy do tego przepisu to nasze ulubione przyprawy i oczywiście ćwiartki z kurczaka :)
Składniki na ptaszka w przyprawach:
- 6 ćwiartek z kurczaka
- 2 cebule
- ulubione przyprawy: przyprawa do kurczaka, majeranek, bazylia, zioła prowansalskie
- 2 szklanki wody
Przygotowanie ptaszka w przyprawach:
- Ćwiartki z kurczaka dokładnie myjemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- 2 cebule kroimy w plasterki.
- Ćwiartki z kurczaka posypujemy ulubionymi przyprawami – my użyliśmy przyprawy do kurczaka, ziół prowansalskich, bazylii, majeranku.
- Cebulę układamy w brytfance pomiędzy kurczakiem.
- Całość zalewamy dwa szklankami wody.
- Kurczaka pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok. 1 i 15 minut.
Pieczonego kurczaka możemy podać z surówką z pora i marchwi oraz z gotowanymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem.
Smacznego !