Zapiekany makaron z szynką i groszkiem

Zapiekany makaron z szynką i groszkiem

Zapiekany makaron z szynką i groszkiem to bardzo proste w przygotowaniu i pożywne danie. Przepis jak zwykle ostatnio, zaczerpnięty z książki Dieta Fit – Natalia Gacka, jednak z drobną modyfikacją. Do jego przygotowania zamiast makarony razowego użyliśmy zwykłego makaronu.

Prawdę powiedziawszy, danie jest tak pyszne, że nawet nie trzeba go zapiekać, a możemy podać takie przygotowane prosto z patelni :)

Zapiekany makaron z szynką i groszkiem – składniki:

  • 1 duża cebula
  • 250g szynki (może być np. konserwowa)
  • 4 szklanki makaronu
  • 400g jogurtu naturalnego
  • 1 puszka zielonego groszku
  • sól
  • pieprz
  • olej kokosowy (1 łyżka)
  • słodka papryka (1/2 łyżeczki)
  • ostra papryka (1/2 łyżeczki)
  • pieprz cayenne (szczypta)

Zapiekany makaron z szynką i groszkiem – przepis:

  1. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, tak aby był al dente.
  2. Cebulę drobno kroimy w kostkę, a następnie szklimy na odrobinie oleju kokosowego.
  3. Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i całość razem przesmażamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. Na patelnię dodajemy odsączony z zalewy zielony groszek i całość smażymy dosłownie przez chwilę. Następnie dodajemy jogurt naturalny i zdejmujemy z ognia.
  5. Na patelnię przekładamy makaron, całość mieszamy, doprawiamy odrobiną ostrej papryki, słodkiej papryki i pieprzu cayenne.
  6. Makaron wraz z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 160 st. C przez ok. 15 minut.

Smacznego!

Tak przygotowany makaron będzie doskonale pasował zarówno na pyszny obiad, jak i kolację. Sprawdźcie i dajcie znać w komentarzach czy Wam smakował.

Obejrzyj również wideo:

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.