
Zapiekanka meksykańska
Zapiekanki to jedno z naszych ulubionych dań, uwielbiam ten ciągnący się żółty ser :) Tym razem połączyliśmy składniki wykorzystywane w kuchni meksykańskiej z makaronem i wspomnianym wcześniej żółtym serem – wyszła pyszna zapiekanka meksykańska.
Zapiekanki mają to do siebie, że ich przygotowanie nie wymaga od nas zbyt wielkiego nakładu pracy, a jesteśmy w stanie przygotować pyszny obiad dla całej rodziny. Jestem przekonany, że każde dziecko będzie zachwycone takim obiadem :) Sprawdźcie….
Zapiekanka meksykańska – składniki:
- 250g makaronu rurki
- 500g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 5 łyżek ketchupu (najlepiej pikantny)
- przyprawa do mięsa mielonego
- duża cebula
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 200g sera żółtego
Zapiekanka meksykańska – przepis:
- Makaron gotujemy al dente.
- Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, albo w cienkie ćwierć plasterki. Podsmażamy na patelni.
- Jak cebula będzie już szklista dodajemy mięso mielone i całość razem podsmażamy. Doprawiamy do smaku przyprawą do mięsa mielonego.
- Do mięsa dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup, fasolę kukurydzę, odrobinę wody i całość dusimy przez kilka minut.
- Na dnie naczynia żaroodpornego układamy makaron, następnie mięso z dodatkami, a po wierzchu posypujemy startym żółtym serem.
- Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na ok. 20-25 minut.
Smacznego:)
Polecam także inne przepisy na pyszne zapiekanki:
0 komentarzy