W japońskich sushi barach często możemy zamówić nie tylko sushi, ale także przystawki czy deser. Ze względu na specyfikę kuchni japońskiej, niektórzy nie wiedzą, co mogą zamówić do sushi, by nie złamać savoir-vivre, dlatego w dzisiejszym artykule wyjaśniamy, z czym można łączyć sushi, oraz co jeszcze można zamówić w japońskiej restauracji.

Jakie przystawki zamówić do sushi?

Zanim zdecydujemy się na konkretny rodzaj sushi, warto wpierw zamówić przystawkę w restauracji japońskiej. W Sushi Barze Sakana Sushi & Sticks można zamówić grillowane edamame czy tacos z pikantnymi krewetkami, to świetne japońskie tapas przed zjedzeniem sushi. Edamame to popularna japońska przystawka, można ją podawać na ostro lub z solą morską. Warta uwagi może być także grillowana kukurydza czy awokado, dużym powodzeniem cieszą się także pierożki gyoza z wołowiną czy kurczakiem. 

Z czym jeść sushi?

Jak wszyscy wiemy, jedzenie sushi, jest niemalże jak rytuał. Kawałków z ryżem nie wolno gryźć, zabronione jest także jedzenie sztućcami. Warto zatem wiedzieć, z czym można jeść sushi. Poniżej opowiemy trochę o dodatkach, które można znaleźć na talerzu razem z rolką sushi.

Obejrzyj nasze filmy:

Sos sojowy

Sos sojowy to najbardziej charakterystyczna przyprawa w kuchni japońskiej, Japończycy wykorzystują sos sojowy niemalże w każdym daniu, służy on jako zamiennik soli. I dokładnie tak należy używać sosu sojowego, jeśli chcemy doprawić rolkę sushi, zanurzamy ją w miseczce z sosem sojowym.

Wasabi

Pasta wasabi to nic innego jak zmielony japoński chrzan. Na każdą rolkę warto nałożyć odrobinę wasabi, ostrość chrzanu pozwala wydobyć ciekawe nuty z rolki sushi, podkreśla ona indywidualny charakter potrawy. Pamiętaj, by nie przesadzić, pasta wasabi ma podkreślić smak sushi, a nie kompletnie go zabić. Trzeba również pamiętać o tym, że wasabi nakłada się bezpośrednio na rolkę, nie dodaje się pasty do miseczki z sosem sojowym.

Marynowany imbir

Różowy imbir do sushi to rzecz obowiązkowa w każdym sushi barze. W zasadzie nie jest to dodatek do dania, pozwala on nam przeczyścić kubki smakowe po zjedzeniu kawałka ryby. Najczęściej imbir marynowany je się wtedy, kiedy do zjedzenia mamy wiele różnych rodzajów sushi.

Japoński majonez

Niektóre rolki sushi podaje się z japońskim majonezem na bazie octu ryżowego. Różni się on od tradycyjnego polskiego majonezu, ponieważ wykonuje się go z samych żółtek. Tłusty krem jest nośnikiem smaku, dzięki czemu pozwala wydobyć z kawałka sushi wiele ciekawych nut smakowych.

Z jakimi napojami łączyć sushi?

Do sushi warto zamówić także Sake, czyli japońskie wino ryżowe. To słodki, pełen smaku umami napój wyskokowy z ryżu. Do sushi można zamówić także tradycyjną japońską herbatę, która również świetnie podkreśli smak sushi, warto spróbować tutaj naparu z herbaty sencha lub matchy.

Sushi można łączyć z różnego rodzaju napojami oraz dodatkami. Jedyne, o czym należy pamiętać, to by nie łączyć sushi ze słodkimi potrawami. Deser powinniśmy spożywać dopiero po zjedzeniu sushi.

Z czym łączyć sushi? Co jeść razem z sushi?
Z czym łączyć sushi? Co jeść razem z sushi?
Materiał partnera.