
Tym razem mój pomysł na sobotnie śniadanie dla dwojga. Zapewne posypie się lawina negatywnych komentarzy, dlaczego sam nie zrobiłem ciasta na kajzerki, ale tym razem skorzystałem z gotowych do wypieku kajzerek.
Lista na zakup oraz bardzo prosty przepis jest poniżej…
Jajecznica z cebulką – składniki
- 2 kajzerki do wypieku
- 6 jajek
- smalec ze skwarkami
- cebulka
- sól
- pasta z suszonych pomidorów
Jajecznica z cebulką – przepis
- Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C i wkładamy na ok. 8-10 minut kajzerki. W między czasie sprawdzamy, aby nie zrumieniły się za bardzo. Po upieczeniu wyciągamy je i układamy na kratce do pieczenia aby ostygły.
- W czasie kiedy pieką się nam kajzerki smażymy jajecznice. Drobno kroimy cebulkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy roztrzepane i doprawiona solą jajka i smażymy na wolnym ogniu do momentu uzyskania ściętej jajecznicy. Wszystko zależy od tego jak bardzo ściętą jajecznicę lubimy.
Najbardziej lubię jajecznicę ze świeżą bułeczką i masełkiem. Tym razem skusiłem się także (na gotową) pastę z suszonych pomidorów.
Dodaj komentarz