Wspomnienia minionej soboty – jajecznica z cebulką

Wspomnienia minionej soboty - jajecznica z cebulką

Tym razem mój pomysł na sobotnie śniadanie dla dwojga. Zapewne posypie się lawina negatywnych komentarzy, dlaczego sam nie zrobiłem ciasta na kajzerki, ale tym razem skorzystałem z gotowych do wypieku kajzerek.

Lista na zakup oraz bardzo prosty przepis jest poniżej…

Jajecznica z cebulką – składniki

  • 2 kajzerki do wypieku
  • 6 jajek
  • smalec ze skwarkami
  • cebulka
  • sól
  • pasta z suszonych pomidorów

Jajecznica z cebulką – przepis

  1. Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C i wkładamy na ok. 8-10 minut kajzerki. W między czasie sprawdzamy, aby nie zrumieniły się za bardzo. Po upieczeniu wyciągamy je i układamy na kratce do pieczenia aby ostygły.
  2. W czasie kiedy pieką się nam kajzerki smażymy jajecznice. Drobno kroimy cebulkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy roztrzepane i doprawiona solą jajka i smażymy na wolnym ogniu do momentu uzyskania ściętej jajecznicy. Wszystko zależy od tego jak bardzo ściętą jajecznicę lubimy.

Najbardziej lubię jajecznicę ze świeżą bułeczką i masełkiem. Tym razem skusiłem się także (na gotową) pastę z suszonych pomidorów.

 

 

 

 

 

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.