Wino im starsze tym lepsze - mit
Różności

Wino im starsze tym lepsze – mit

Powszechnie zwykło się mawiać, że im wino jest starsze, tym lepsze. Czy to jednak prawda? Otóż nic bardziej mylnego.

Na większość win upływający czas nie ma korzystnego wpływu. Większości win białych nie powinniśmy przechowywać dłużej niż dwa lata. Natomiast wina czerwone, pod warunkiem, że są właściwie zabutelkowane i przechowywane, będą dobre przez kilka następnych lat. Należy powiedzieć, że długowieczne wina należą do wyjątków, a nie do reguł.

Wina nadające się do przechowywania przez kilkadziesiąt lat stanowią jedynie 2-3% całej produkcji win na świecie. Tego typu wina wytwarzane są z winogron szczepów Nebbiolo lub Cabernet Sauvignon. To jednak nie wszystkie wymagania. Wina takie wytwarzane są w specjalny sposób – przedłużona maceracja oraz długie wychowywanie w niekoniecznie nowych beczkach, które z kolei przechowywane są w szczególnie stworzonych warunkach.

Mitem jest również to, że wino powinno przez wiele lat leżakować w beczkach. Nawet, jeśli zostanie umieszczone w butelkach, korki należy wymieniać co 20-25 lat. Dobre serwisy oferujące wielkie wina gwarantują taki serwis. Nawet, jeśli zostaną spełnione powyższe warunki, wina przeważnie nie mają więcej niż 50 lat.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.