
Twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką
Śniadanie to chyba najważniejszy posiłek dnia, więc oprócz dostarczenia organizmowi najważniejszych składników odżywczych powinno być też smaczne i pożywne aby dało nam energię na cały dzień i przyjemność z jedzenia :)
Twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką to doskonała propozycja na wiosenne śniadanie, doskonale będzie pasowało do świeżego pieczywa z masełkiem.
Twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką – składniki:
- 200g białego sera
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 5- 6 rzodkiewek
- 5 łyżek śmietany
- 1/2 ogórka zielonego
- szczypta soli
Twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką – przepis:
- Ogórka zielonego kroimy wzdłuż na 4 części. Nożem wykrawamy gniazda nasienne, a następnie kroimy go w drobną kosteczkę.
- Rzodkiewki myjemy i kroimy w drobną kosteczkę.
- Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
- Przekładamy do miski wszystkie pokrojone składniki, dodajemy biały ser, śmietanę i całość mieszamy. Jeśli twarożek będzie zbyt gęsty możemy dodać śmietany, wszystko zależy od tego jaką konsystencję twarożku lubimy. Twarożek doprawiamy do smaku szczyptą soli.
Twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką najlepiej smakuje podany z kromką świeżego pieczywa posmarowanego masłem.
Smacznego!
0 komentarzy