Tradycyjna zupa ogórkowa

Tradycyjna zupa ogórkowa

Bez zbędnego wstępu, bo kto z nas nie zna i nie lubi zupy ogórkowej. Zobacz przepis na tradycyjną zupę ogórkową.

Lista na zakupy oraz przepis jest poniżej…

Składniki

  • 10-12 ogórków kiszonych (najlepiej domowych)
  • 6-8 skrzydełek
  • 4-5 marchewek
  • 2 pietruszki
  • 2 kostki rosołowe
  • 6-7 ziemniaków
  • gęsta śmietana
  1. W dużym garnku gotujemy wodę i wkładamy do niej umyte skrzydełka. Gotujemy wywar ok. 30-40 minut.
  2. W między czasie do wywaru dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę marchewkę (możemy zetrzeć ją także na tarce), pietruszkę (w całości) i pokrojone w kostkę ziemniaczki. Do wywaru zamiast soli możemy dodać kostki rosołowe (dwie)
  3. Na tarce na dużych oczkach ścieramy najlepiej domowe ogórki kiszone, które następnie dodajemy do naszego wywaru i gotujemy jeszcze przez ok. 20-25 minut na małym ogniu.

Tradycyjną ogórkową najlepiej podać z gęstą śmietaną. Co prawda będzie to mało dietetyczne, ale za to pyszne. Smacznego.

 

 

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.