Chyba każdy z nas lubi sałatkę warzywną, nie wyobrażam sobie aby mogło jej zabraknąć na święta czy rodzinne spotkanie w większym gronie.

Przygotowanie sałatki nie jest trudne, jednak potrzebujemy chwilę czasu, aż warzywa nam się ugotują. Cały jednak sekret tkwi w odpowiednim doprawieniu sałatki. Czasem mieszamy ją tylko z samym majonezem… ja Wam pokażę w jaki sposób przygotować ją na trochę inny sposób.

Tradycyjna sałatka warzywna – składniki

  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/4 selera
  • 4 ziemniaki
  • 4 jajka
  • 1 mała cebula
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 łyżka musztardy
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • łyżeczka cukru

Tradycyjna sałatka warzywna – przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy w kostkę.

Warzywa gotujemy do miękkości, a następnie kroimy w kostkę.

Ogórki, cebulę kroimy w kostkę.

Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, musztardą i doprawiamy do smaku solą, kwaskiem cytrynowym, pieprzem, cukrem i odrobiną pieprzu.

Sałatkę przekładamy do miseczek i ładnie dekorujemy.