Chyba każdy z nas lubi sałatkę warzywną, nie wyobrażam sobie aby mogło jej zabraknąć na święta czy rodzinne spotkanie w większym gronie.
Przygotowanie sałatki nie jest trudne, jednak potrzebujemy chwilę czasu, aż warzywa nam się ugotują. Cały jednak sekret tkwi w odpowiednim doprawieniu sałatki. Czasem mieszamy ją tylko z samym majonezem… ja Wam pokażę w jaki sposób przygotować ją na trochę inny sposób.
Tradycyjna sałatka warzywna – składniki
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/4 selera
- 4 ziemniaki
- 4 jajka
- 1 mała cebula
- 4 ogórki kiszone
- 1 łyżka musztardy
- 2-3 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
- szczypta kwasku cytrynowego
- łyżeczka cukru
Tradycyjna sałatka warzywna – przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy w kostkę.
Warzywa gotujemy do miękkości, a następnie kroimy w kostkę.
Ogórki, cebulę kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, musztardą i doprawiamy do smaku solą, kwaskiem cytrynowym, pieprzem, cukrem i odrobiną pieprzu.
Sałatkę przekładamy do miseczek i ładnie dekorujemy.
2-3 łyżki majonezu to stanowczo za mało,sałatka powinna składać się głównie z majonezu
Wszystko zależy od tego kto jak lubi. Ja lubię z dużą ilością majonezu, ale niestety nie wszyscy domownicy taką preferują, więc trzeba pogodzić każdego :)
Bez groszku i kukurydzy