Tradycyjna sałatka warzywna to przepis, który chyba każdy z nas zna. Taka sałatka powinna gościć na naszym stole zawsze podczas większych uroczystości.
Jednak każda z sałatek może się odrobinę różnić od siebie, bo przepisy się zmieniają i nie zawsze wykorzystywane są te same składniki. W tym wpisie postaram Wam się podać naszą wersję na sałatkę warzywną. Możecie ją przygotować przy okazji robienia na przykład kremu z pomidorów, gotując warzywa przygotujecie wywar warzywny do zupy.
Składniki (na ok. 6-8 porcji)
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 5 ziemniaków
- 1 cebula
- 4 ogórki kiszone
- 4 jajka
- puszka groszku konserwowego
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy
- sól
- pieprz
- cukier
Przepis na tradycyjną sałatkę warzywną
- Warzywa gotujemy aż będą al dente. Są dwie szkoły gotowania. Możecie ugotować je w mundurkach, a następnie obierać, albo obrać od razu.
- Groszek odcedzamy z zalewy.
- Jajka oraz wszystkie warzywa kroimy w kostkę.
- Mieszamy wszystko z majonezem i musztardą oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
- Wykładamy do salaterki i gotowe.
Smacznego!