Tradycyjna sałatka warzywna to przepis, który chyba każdy z nas zna. Taka sałatka powinna gościć na naszym stole zawsze podczas większych uroczystości.

Jednak każda z sałatek może się odrobinę różnić od siebie, bo przepisy się zmieniają i nie zawsze wykorzystywane są te same składniki. W tym wpisie postaram Wam się podać naszą wersję na sałatkę warzywną. Możecie ją przygotować przy okazji robienia na przykład kremu z pomidorów, gotując warzywa przygotujecie wywar warzywny do zupy.

Składniki (na ok. 6-8 porcji)

  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 4 ogórki kiszone
  • 4 jajka
  • puszka groszku konserwowego
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Przepis na tradycyjną sałatkę warzywną

  1. Warzywa gotujemy aż będą al dente. Są dwie szkoły gotowania. Możecie ugotować je w mundurkach, a następnie obierać, albo obrać od razu.
  2. Groszek odcedzamy z zalewy.
  3. Jajka oraz wszystkie warzywa kroimy w kostkę.
  4. Mieszamy wszystko z majonezem i musztardą oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
  5. Wykładamy do salaterki i gotowe.

Smacznego!