
Tarta pomidorowo-serowa
Można powiedzieć, że to mój „pierwszy raz”. Nigdy wcześniej nie przygotowywałem tarty. Miałem ochotę na coś w miarę prostego, ale za to bardzo smacznego. Wzorując się na przepisach dostępnych w internecie postanowiłem przygotować tartę pomidorow0- serową z dwoma rodzajami serów. Nie chwaląc się ale tarta pomidorowo-serowa wyszła pyszna :)
Poniżej lista zakupów i przepis…
Tarta pomidorowo-serowa- składniki:
- ciasto francuskie (dla leniwych, może być gotowe)
- 2 jajka
- ser żółty (10 dag mozzarella i 20 dag gouda)
- 3 – 4 pomidory
- śmietana (18 %) – 250 ml
- pieprz, sól, bazylia
- cebula
Tarta pomidorowo-serowa- przepis
- układamy ciasto w formie do tarty, wyrównujemy brzegi, nakłówamy dno widelcem i wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st C (na dnie możemy ułożyć talerz, aby ciasto za mocno nie urosło)
- ścieramy na tarce (na grubych oczkach) ser – mozzarella oraz gouda
- kroimy pomidory w 1/8, a następnie wybieramy łyżeczką z nich miąższ aby, tarta nie była zbyt wodnista
- kroimy cebulę w paseczki
- do miski wbijamy 2 jajka, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną bazylii i mieszamy
- do przygotowanej masy dodajemy starty ser, mniej więcej 3/4, resztą posypiemy po wierzchu
- układamy na zapieczonym cieście pomidory, cebulę i całość zalewamy przygotowaną masą
- na wierzchu posypujemy pozostałym serem i możemy ułożyć resztę ciasta (jeśli nam zostało)
- całość wstawiamy do piekarnika (200 st. C) na 20 minut
0 komentarzy