Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa

Już od dłuższego czasu, od chwili kiedy tylko spróbowałem tarty cytrynowej miałem ogromną ochotę ją przygotować. W końcu nadarzyła się okazja, bo dostałem fajną małą silikonową formę na tartę :) Tak więc znalazłem przepis i przystąpiłem do przygotowania, więc spokojni ten przepis można dodać do cyklu moje wypieki :)

Poniżej efekty moich poczynań :)

Tarta cytrynowa – składniki na ciasto

  • 225g mąki
  • 150g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 50g cukru pudru
  • skórka z jednej cytryny

Tarta cytrynowa – składniki na masę

  • 4 jajka
  • skórka i sok z 3 cytryn
  • 150g cukru
  • 130 ml śmietany

Tarta cytrynowa – przepis na ciasto

  1.  Zaczynamy od sparzenia cytryn.
  2.  Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier puder, masło podzielone na mniejsze kawałki, jajko i skórkę z cytryny
  3. Całość wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy.
  4. Kulę ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki
  5. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i układamy w formie do tarty, w taki sposób aby odrobinę wystawało ponad brzegi, bo w trakcie pieczenia jeszcze się na skurczy.
  6. Nakłuwamy spód tarty widelce, a następnie układamy na nim papier do pieczenia a na nim rozsypujemy (groch, fasolę) aby nam obciążyło ciasto. Pieczemy przez 10 minut w tem 150 st. C.

 

Przygotowanie kremu do tarty:

  1. Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy śmietanę, sok z cytryny i startą skórkę. Całość dokładnie mieszamy.
  2. Na lekko upieczony spód od tarty ostrożnie wylewamy krem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na ok. 30-35 minut.

 

Po upieczeniu i ostygnięciu, tartę powinniśmy schować jeszcze do lodówki na 2-3 godziny.
Najlepiej podawać ją posypaną cukrem pudrem.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.