Uwielbiam łososia, uwielbiam makaron więc z połączenia tych dwóch składników musiało powstać coś wspaniałego :) Pyszne tagliatelle z łososiem i szpinakiem :) Ale aby jeszcze bardziej podkreślić smak tego dania dodałem do makaronu odrobinę szpinaku, który doskonale będzie się komponował z łososiem i śmietaną.
Poniżej macie listę potrzebnych składników i prosty przepis…
Składniki na tagliatelle z łososiem i szpinakiem:
- 200g makaronu tagliatelle
- 200g łososia
- 300g śmietany
- 200g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnki
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- oliwa
Przepis na tagliatelle z łososiem i szpinakiem:
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
- Na patelni na 2 łyżkach oliwy podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku.
- Dodajemy umyty wcześniej szpinak i całość dusimy razem ok 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Do szpinaku dodajemy śmietanę 18% i całość delikatnie podgrzewamy (nie gotujemy). Jak śmietana będzie ciepła dodajemy łososia i chwilę go podgrzewamy.
- Na patelnię przekładamy makaron i całość delikatnie mieszamy.
Pychotka :)
Pycha! Na prawdę pycha.