Tagliatelle z dynią
Makarony

Tagliatelle z dynią

Przepis z cyklu jesiennych inspiracji :) Kolejne danie z wykorzystaniem jakże smacznej, ale nie wykorzystywanej w kuchni przez wielu z nas – dyni.

Dynia wbrew pozorom nie jest składnikiem wymagającym zbyt dużo pracy, a za to w swoim smaku jest wyśmienita – sprawdźcie.

Przygotujemy tym razem tagliatelle z dynią, danie bardzo lekkie z odrobiną słodyczy jaką nadaje mu wspomniana wcześniej dynia.

Tagliatelle z dynią najlepiej jest przygotować na chwilę przed podaniem, ale nie zawsze mamy taką możliwość, więc będzie też świetnie nadawać się na obiad do pracy.

Tagliatelle z dynią – składniki (na 4 porcje)

  • 400g dyni
  • makaron tagliatelle (lub inny dowolny, który lubicie)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • garść liści szałwii
  • sól
  • pieprz
  • 200 g śmietany 18%
  • 30g parmezanu
  • mała papryczka chilli

Tagliatelle z dynią – przepis

Dynię obieramy ze skórki i kroimy w średniej wielkości kostkę. Cebulę kroimy w kostkę.
Czosnek drobno siekamy.
Papryczkę chilli kroimy w cienkie plasterki.

Na maśle podsmażamy cebulę aż będzie szklista. Dodajemy czosnek i papryczkę chilli, podsmażamy przez chwilę i dodajemy dynię. Całość dusimy na patelni ok. 20 minut (aż dynia stanie się na pół miękka).

Dodajemy śmietanę, posiekaną szałwię, sól, pieprz i starty parmezan. Wszystko dusimy jeszcze przez ok. 3 minuty i mieszamy z ugotowanym wcześniej makaronem al dente.

Smacznego!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.