Karob – wartości odżywcze
Zdrowie

Karob – wartości odżywcze

7 lutego 2018 0

Masz nietolerancję na kakao a marzysz o cieście czekoladowym? Nie musisz sobie tego odmawiać. Na sklepowych półkach znajdziesz odpowiednik kakao czyli karob. Najczęściej występuje w postaci sproszkowanego jasno brązowego proszku często mylony właśnie z kakao. […]

Klasyczne pancake'sy z syropem klonowym
Śniadania

Klasyczne pancakes z syropem klonowym

22 grudnia 2017 1

Klasyczne pancakes z syropem klonowym to danie śniadaniowe kuchni amerykańskiej. Placuszki te są najczęściej podawane z syropem klonowym. Jednak doskonale również będą smakować z owocami i cukrem pudrem, albo dżemem… możecie je podać i jeść dosłownie […]

Rodzynki – magiczna ich moc nie tylko na Święta!
Poradniki

Rodzynki – magiczna ich moc nie tylko na Święta!

13 grudnia 2017 0

Już starożytni Egipcjanie zachwycali się bogactwem właściwości odżywczych i unikalnym smakiem rodzynków. Suszone winogrona, szczególnie te, pochodzące ze słonecznej Turcji, to pełnowartościowy produkt, który świetnie sprawdza się jako dodatek do dań wytrawnych i słodkich oraz […]

Jak zrobić pęczak
Kasza

Pęczak – jak ugotować?

21 września 2014 0

Pęczak to chyba najstarsza odmiana kaszy jęczmiennej. Nie wiem dlaczego ale jest on bardzo rzadko używany w naszej kuchni, a trzeba przyznać, że jest pyszny. Ponadto zawiera wiele cennych składników odżywczych i będzie doskonałym zamiennikiem […]