W poprzednim wpisie pokazałem Wam jak zrobić sajgonki. Tym razem będzie danie z kuchni chińskiej, ale troszkę po Polsku :) Świetnie sprawdzi się jako obiad do pracy, albo szybki posiłek po pracy.
„Polskie danie chińskie” nie wymaga wymyślnych składników, a przede wszystkim ogromu czasu, który jest potrzebny na jego przygotowanie.
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- mieszanka warzyw (może być mieszanka chińska)
- 1/2 puszki kiełków fasoli mung
- 5 grzybków mun
- olej
- przyprawa do chińszczyzny- ja użyłem przyprawy 5 smaków
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/3 szklanki wody
- ryż – jako dodatek
Poniżej przepis na danie chińskie po Polsku:
- Piersi z kurczaka kroimy w kosteczkę.
- Grzyby mun namaczamy przez ok. 15 minut w gorącej wodzie.
- W międzyczasie gotujemy ryż.
- W woku na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone piersi z kurczaka, następnie dodajemy mieszankę warzyw. Chwilę podsmażamy, a następnie dodajemy grzyby mun i kiełki fasoli mung. Całość podsmażamy przez ok. 3 minuty, dodajemy wodę i 2 łyżki sosu sojowego. Całość dusimy jeszcze przez ok. 5 minut i gotowe.
- Całość możemy podać z ryżem, albo makaronem sojowym.
Smacznego!