W poprzednim wpisie pokazałem Wam jak zrobić sajgonki. Tym razem będzie danie z kuchni chińskiej, ale troszkę po Polsku :) Świetnie sprawdzi się jako obiad do pracy, albo szybki posiłek po pracy.

„Polskie danie chińskie” nie wymaga wymyślnych składników, a przede wszystkim ogromu czasu, który jest potrzebny na jego przygotowanie.

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • mieszanka warzyw (może być mieszanka chińska)
  • 1/2 puszki kiełków fasoli mung
  • 5 grzybków mun
  • olej
  • przyprawa do chińszczyzny- ja użyłem przyprawy 5 smaków
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/3 szklanki wody
  • ryż – jako dodatek

Poniżej przepis na danie chińskie po Polsku:

  1. Piersi z kurczaka kroimy w kosteczkę.
  2. Grzyby mun namaczamy przez ok. 15 minut w gorącej wodzie.
  3. W międzyczasie gotujemy ryż.
  4. W woku na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone piersi z kurczaka, następnie dodajemy mieszankę warzyw. Chwilę podsmażamy, a następnie dodajemy grzyby mun i kiełki fasoli mung. Całość podsmażamy przez ok. 3 minuty, dodajemy wodę i 2 łyżki sosu sojowego. Całość dusimy jeszcze przez ok. 5 minut i gotowe.
  5. Całość możemy podać z ryżem, albo makaronem sojowym.

Smacznego!