Szybkie racuchy

Szybkie racuchy

Karnawał już trwa i w tym okresie możemy sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa :) Wszyscy uwielbiamy pączki, jednak ich przygotowanie jest niezwykle czasochłonne, dlatego też poniżej znajdziecie przepis na szybkie racuchy :)

Ten pyszny deser przygotujecie w kilka chwil i z całą pewnością zadowoli wszystkich domowników :)

Szybkie racuchy – składniki:

  • 200g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 25g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki spirytusu
  • 3/4 szklanki mleka (w temperaturze pokojowej)
  • cukier puder
  • olej

Szybkie racuchy – przepis:

  1. Do miseczki wsypujemy 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru, drożdże i odrobinę mleka (w temperaturze pokojowej). Po wymieszaniu odstawiamy na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować.
  2. W dużej misce mieszamy mąkę, jajko, mleko, spirytus, cukier i przygotowane chwilę wcześniej drożdże. Całość odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
  3. Na rozgrzanym oleju smażymy racuchy z każdej strony na rumiany kolor. Po usmażeniu odsączamy je z oleju na ręczniku papierowym.
  4. Po ostygnięciu racuchów posypujemy je sporą ilością cukru pudru.

Smacznego!

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.