
Szybkie racuchy
Karnawał już trwa i w tym okresie możemy sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa :) Wszyscy uwielbiamy pączki, jednak ich przygotowanie jest niezwykle czasochłonne, dlatego też poniżej znajdziecie przepis na szybkie racuchy :)
Ten pyszny deser przygotujecie w kilka chwil i z całą pewnością zadowoli wszystkich domowników :)
Szybkie racuchy – składniki:
- 200g mąki pszennej
- 1 jajko
- 25g drożdży
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki spirytusu
- 3/4 szklanki mleka (w temperaturze pokojowej)
- cukier puder
- olej
Szybkie racuchy – przepis:
- Do miseczki wsypujemy 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru, drożdże i odrobinę mleka (w temperaturze pokojowej). Po wymieszaniu odstawiamy na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować.
- W dużej misce mieszamy mąkę, jajko, mleko, spirytus, cukier i przygotowane chwilę wcześniej drożdże. Całość odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
- Na rozgrzanym oleju smażymy racuchy z każdej strony na rumiany kolor. Po usmażeniu odsączamy je z oleju na ręczniku papierowym.
- Po ostygnięciu racuchów posypujemy je sporą ilością cukru pudru.
Smacznego!
Jeden komentarz
Ania
Pysznie wyglądają.