Szybkie i łatwe ciasto czekoladowe

Szybkie i łatwe ciasto czekoladowe

Czasem miewam ochotę na odrobinę słodkości, więc mogę liczyć na swoją Madzię, zawsze przygotuje mi pyszny słodki deserek. Tym razem poniżej znajdziecie przepis na ciasto czekoladowe.

Przepis jest szybki, prosty w wykonaniu i z całą pewnością nie wyjdzie Wam zakalec :)

Ciasto czekoladowe – składniki (na dużą keksówkę):

  • 0,5 l mleka
  • 1 kostka margaryny (250g)
  • 2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu (możecie też dać np. odrobinę przyprawy do piernika)
  • 4 łyżki kakao
  • dżem porzeczkowy (6 łyżek)

Ciasto czekoladowe – przepis:

Margarynę roztapiamy w garnku i odstawiamy do ostygnięcia.

W misce mieszamy przesianą mąkę pszenną, sodę, cynamon, cukier, kakao. Następnie dodajemy jajka, mleko, dżem, wlewamy margarynę i całość dokładnie mieszamy. Nie musicie wykorzystywać do mieszania miksera, ale z całą pewnością tak będzie łatwiej i nie pozostaną grudki.

Ciasto pieczemy ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 st. C.

Ostudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem, albo zrobić czekoladowy lukier.

Obejrzyj również wideo:

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.