Szybkie chili con carne
Mięsa,  Obiady

Szybkie chili con carne

Szybkie chili con carne to przepis na wyśmienite danie jednogarnkowe :) Co prawda do jego przygotowania użyjemy trochę więcej naczyń niż jeden garnek, ale warto… Przepis ten zaczerpnięty jest z książki kucharskiej ABC Gotowania autorstwa Mariety Mareckiej :)

Jednak nie bylibyśmy sobą gdybyśmy nie zmodyfikowali odrobinę tego przepisu :)

Szybkie chili con carne – składniki:

  • 3 papryki (najlepiej w różnych kolorach)
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów (krojonych)
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • tymianek
  • majeranek
  • oregano
  • sól
  • kminek
  • ostra papryka
  • słodka papryka
  • olej do smażenia

Szybkie chili con carne – przepis:

  1. Na patelni szklimy drobno pokrojoną cebulę.
  2. Jak już się zeszkli dodajemy pokrojony w cienkie plasterki czosnek.
  3. Marchewkę kroimy w półplasterki, paprykę w dużą kostkę i warzywa przekładamy na patelnię. Całość podsmażamy, aż warzywa zmiękną (ok. 10 minut).
  4. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i odrobinę wody. Całość dusimy jeszcze przez 10 minut. W międzyczasie doprawiamy całość odrobiną tymianku, oregano i majeranku. Przekładamy do większego garnka.
  5. Na patelni na odrobinie oleju podsmażamy mięso mielone. Podczas smażenia doprawiamy je do smaku solą, pieprzem, kminkiem, ostrą papryką, słodką papryką.
  6. Następnie przekładamy je do dużego garnka, podlewamy odrobiną wody i całość dusimy przez ok. 10 minut.
  7. Dodajemy kukurydzę, czerwoną fasolę i dusimy jeszcze przez 15 minut, doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Chili con carne, możemy podać z ryżem, albo np. z plackami tortilli.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.