Szybka przystawka – tortilla z szynką

Tortilla z wędliną i mozzarellą

Kolejny przepis z cyklu „moje gotowanie” – szybka przystawka, którą zrobimy w kilka chwil i nie będą straszni nam niezapowiedziani goście :) Przystawkę możemy podać na zimno, albo na ciepło.

Zarówno jedna jak i druga jest wyśmienita. Do tej przystawki niezbędny jest dip np. sos tzatziki albo salsa pomidorowa.

Składniki na szybką przystawkę:

  • 6 placków tortilli
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 12-20 plasterków wędliny (ja użyłem ogonówki)
  • 18 plasterków (dużych) mozzarelli (w kostce)

Przepis na szybką przystawkę:

  1. Przygotowujemy sos musztardowy – 5 łyżek jogurtu naturalnego mieszamy z 2 łyżkami majonezu i 3 łyżeczkami musztardy francuskiej.
  2. Placki tortilli smarujemy sosem musztardowym, a następnie na jednej połowie układamy wędlinkę i cieniutkie plasterki mozzarelli.
  3. Tortillę zwijamy bardzo ściśle w rulon.
  4. Jeśli to ma być przystawka na zimno to kroimy ją na ok. 2 cm kawałeczki, jeśli robimy przystawkę na ciepło przed podzieleniem tortilli na paseczki wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na ok. 7-8 minut.

 

Prawda, że proste?:) Smacznego!

Zerknijcie proszę także na inne nasze propozycje przystawek:

4 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.