Tortilla z wędliną i mozzarellą
Przystawki, przekąski, sosy

Szybka przystawka – tortilla z szynką

Kolejny przepis z cyklu „moje gotowanie” – szybka przystawka, którą zrobimy w kilka chwil i nie będą straszni nam niezapowiedziani goście :) Przystawkę możemy podać na zimno, albo na ciepło.

Zarówno jedna jak i druga jest wyśmienita. Do tej przystawki niezbędny jest dip np. sos tzatziki albo salsa pomidorowa.

Składniki na szybką przystawkę:

  • 6 placków tortilli
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 12-20 plasterków wędliny (ja użyłem ogonówki)
  • 18 plasterków (dużych) mozzarelli (w kostce)

Przepis na szybką przystawkę:

  1. Przygotowujemy sos musztardowy – 5 łyżek jogurtu naturalnego mieszamy z 2 łyżkami majonezu i 3 łyżeczkami musztardy francuskiej.
  2. Placki tortilli smarujemy sosem musztardowym, a następnie na jednej połowie układamy wędlinkę i cieniutkie plasterki mozzarelli.
  3. Tortillę zwijamy bardzo ściśle w rulon.
  4. Jeśli to ma być przystawka na zimno to kroimy ją na ok. 2 cm kawałeczki, jeśli robimy przystawkę na ciepło przed podzieleniem tortilli na paseczki wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na ok. 7-8 minut.

 

Prawda, że proste?:) Smacznego!

Zerknijcie proszę także na inne nasze propozycje przystawek:

4 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Szefowa kuchni
20 listopada 2014 14:00

Ta przystawka zawsze jest obecna na imprezach. ;) Ja smaruję ją serkiem (z cebulką najsmaczniejsze)!

Tomasz Tomaszewski
21 listopada 2014 17:07

Fjany pomysł na wykorzystanie tortilli :P Takie roladki idealnie sprawdzą się jako przystawka :)

Beecia
18 stycznia 2015 02:58

Fajny pomysł :) Ja robię podobne przystawki, ale ze szpinakiem w nadzieniu – polecam.