Szybka chińszczyzna

Sałatka do kebaba

Nie jedno krotnie na blogu pokazywałem jak zrobić danie chińskie, tym razem będzie tobłyskawiczny przepis na danie chińskie. Można je zjeść zaraz po przygotowaniu, albo tak jak było w moim wypadku zabrać następnego dnia do pracy.

Na jego przygotowanie potrzebujemy góra 20 minut. Szybka chińszczyzna to danie dla zapracowanych.

Składniki

  • 1 podwójną pierś z kurczaka
  • paczkę mieszanki chińskiej
  • 1 kostkę rosołową
  • 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczkę ziół prowansalskich

Szybka chińszczyzna – przepis

1. W kubku rozpuszczamy w gorącej wodzie 1 kostkę rosołową.

2. W między czasie gotujmy ryż.

3. W woku podsmażamy na odrobinie oleju pokrojoną w większą kostkę pierś z kurczaka. Dosłownie po 2-3 minutach kiedy kurczak delikatnie nam się podsmaży dodajemy mieszankę chińską i całość smażymy przez ok. 5 minut.

4. Dodajemy zioła prowansalskie i czerwoną pastę curry. Tylko uwaga jest ona bardzo ostra, więc jeśli ktoś nie przepada za ostrymi potrawami proponuję dodać jej znacznie mniej.

5. Po wymieszaniu składników wlewamy przygotowany bulion i cały czas mieszając czekamy aż połowa z niego odparuje.

 

I gotowe :)

Nie chwaląc się, Madzia mówi, że moja chińszczyzna jest przepyszna :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.