Szparagi z jajkami sadzonymi
Różności,  Śniadania

Szparagi z jajkiem sadzonym

W sklepach możemy jeszcze dostać zielone szparagi. Jednak sezon na te przepyszne warzywa, z których jesteśmy w stanie wyczarować cuda, pomału dobiega końca.

Decydując się obecnie na zakup szparagów, zwróćmy uwagę aby nie miały zbyt dużych zdrewniałych końcówek. Jeśli dobrze poszukacie, z całą pewnością uda Wam się znaleźć naprawdę dobre i młode szparagi.

Tym razem postanowiłem przygotować niedzielne śniadanie w roli głównej ze szparagami z jajkiem sadzonym.

Składniki na szparagi z jajkiem sadzonym

  • pęczek zielonych szparagów
  • łyżka masła albo domowego smalczyku ze skwarkami
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz
  • parmezan

Przepis na szparagi z jajkiem sadzonym

Szparagi gotujemy przez ok. 7 minut w osolonej wodzie. W tym samym czasie na patelni smażymy jajka sadzone. Najlepiej jeśli Wasze jajka sadzone będą miały jeszcze płynne żółtko.

Na talerze wykładamy odsączone z wody szparagi, a na nich układamy jajka sadzone. Aby jeszcze bardziej podkreślić smak całego dania, wszystko posypujemy odrobiną świeżo startego parmezanu.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.