
Szparagi z jajkiem sadzonym
W sklepach możemy jeszcze dostać zielone szparagi. Jednak sezon na te przepyszne warzywa, z których jesteśmy w stanie wyczarować cuda, pomału dobiega końca.
Decydując się obecnie na zakup szparagów, zwróćmy uwagę aby nie miały zbyt dużych zdrewniałych końcówek. Jeśli dobrze poszukacie, z całą pewnością uda Wam się znaleźć naprawdę dobre i młode szparagi.
Tym razem postanowiłem przygotować niedzielne śniadanie w roli głównej ze szparagami z jajkiem sadzonym.
Składniki na szparagi z jajkiem sadzonym
- pęczek zielonych szparagów
- łyżka masła albo domowego smalczyku ze skwarkami
- 4 jajka
- sól
- pieprz
- parmezan
Przepis na szparagi z jajkiem sadzonym
Szparagi gotujemy przez ok. 7 minut w osolonej wodzie. W tym samym czasie na patelni smażymy jajka sadzone. Najlepiej jeśli Wasze jajka sadzone będą miały jeszcze płynne żółtko.
Na talerze wykładamy odsączone z wody szparagi, a na nich układamy jajka sadzone. Aby jeszcze bardziej podkreślić smak całego dania, wszystko posypujemy odrobiną świeżo startego parmezanu.
Smacznego!