Wbrew pozorom w sushi nie są najważniejsze dodatki- łosoś, paluszki krabowe, mango, czy awokado, a najważniejszym elementem sushi jest ryż. Od przygotowania ryżu zależy cały smak sushi. Z tego właśnie powodu tą część przygotowań powinniśmy potraktować bardzo poważanie.
Sushi to popularna japońska potrawa, która w ostatnich latach stała się coraz bardziej popularna na całym świecie. Przygotowanie sushi może wydawać się trudne, ale w rzeczywistości jest to dość proste. W tym artykule przedstawimy krok po kroku jak przygotować sushi w domu.
Do sushi nie powinniśmy używać zwykłego ryżu, takiego jaki dostaniemy w supermarketach, a powinien to być specjalny ryż. Jest on mniejszy i po ugotowaniu bardziej klejący. Specjalny ryż do sushi dostaniemy w sklepach z produktami orientalnymi albo możemy zamówić np. poprzez allegro.
Sushi – jak przygotować ryż
- Mycie ryżu
Porządnie myjemy ryż (robimy to w zimnej wodzie). Do garnka z ryżem wlewamy wodę i dokładnie płuczemy go ręką, wodę wylewamy i wlewamy nową. Czynność powtarzamy do momentu kiedy w garnku będziemy mieli przeźroczystą wodę.
- Proporcje wody i ryżu
Ryż gotujemy w proporcjach 1: 1 1/4 wody (tzn. na jedną szklankę ryżu do garnka wlewamy 1 i 1/4 szklanki wody).
- Gotowanie ryżu
Przed zagotowaniem ryżu, odstawiamy go na 10 minut aby postał w zimnej wodzie (w proporcjach opisanych wyżej). Następnie gotujemy go pod przykryciem przez 15 minut, po zagotowaniu się wody(ok. 4 minuty) maksymalnie zmniejszamy płomień pod garnkiem. W trakcie gotowanie nie podnosimy pokrywki ani nie mieszamy ryżu.
Po ugotowaniu ryżu zostawiamy go w garnku pod przykryciem jeszcze przez 15 minut (NIE WOLNO PODNOSIĆ POKRYWKI). Następnie przekładamy go do miski.
- Przygotowanie zalewy do ryżu
Zaprawę do ryżu przygotowujemy z 4 łyżek octu ryżowego, 2 łyżek cukru i małej łyżeczki soli. Całość podgrzewamy na ogniu, pilnując aby zaprawa do ryżu się nie zagotowała.
Następnie polewamy nią ugotowany ryż i mieszamy, dość delikatnie, aby nie uszkodzić ziarenek ryżu.
Ryż odstawiamy do przestygnięcia przykrywając go ściereczką aby nie wysechł.
zapewne nikt by nie powiedział, że przygotowanie ryżu to tak skomplikowane zadanie, a jednak:) Ja bym to zrobiła inaczej:) Teraz już wiem, jak nalezy przygotować ryż do sushi:)Pozdrawiam