
Spaghetti Madzi
Od dłuższego czasu miałem ogromną ochotę na spaghetti i muszę przyznać, że Madzia sprawiła mi wielką niespodziankę przygotowując je na obiad. Tym razem zatem będzie to Spaghetti Madzi.
A muszę dodać, że warto spróbować, bo spaghetti było (właściwie to troszkę sobie zostawiłem na dziś) rewelacyjne.
Spaghetti Madzi – składniki
- 1/2 kg mięsa mielonego z szynki
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- 1/2 pora
- 100g pieczarek
- 1/2 opakowania makaronu do spaghetti (250g)
- odrobina szczypiorku
Spaghetti Madzi – przepis
1. Zaczynamy od drobnego pokrojenia pora w pół plasterki. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki.
2. Na patelni na łyżce oleju podsmażamy pora, a po chwili dodajemy pieczarki. Jak się delikatnie podsmażą doprawiamy je solą i pieprzem.
3. Następnie dodajemy do pora i pieczarek mięso mielone z szynki i całość smażymy, aż mięsko się nam delikatnie zarumieni.
4. Dodajemy koncentrat pomidorowy i odrobinę wody (najlepiej tą którą wypłuczemy słoiczek po koncentracie). Całość smażymy jeszcze przez chwilę.
5. W czasie kiedy będzie się nam smażyło mięso możemy wstawić wodę do ugotowania makaronu. Gotujemy go al dente. Po ugotowaniu, odcedzamy go i dodajemy na patelnią i mieszamy z przygotowanym sosem.
6. Podając spaghetti możemy udekorować je drobno posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego !