Spaghetti Carbonara wg. przepisu Madzi :)

Spaghetti Carbonara wg. przepisu Madzi :)

Już od dłuższego czasu miałem ochotę na spaghetti Carbonara, ale zawsze znajdowałem jakąś wymówkę, aby samemu go nie przygotować i po raz kolejny moja kochana Madzia postanowiła wziąć gotowanie w swoje ręce.

I można powiedzieć, że to jej kolejne popisowe danie, jednym słowem „niebo w gębie”:)

Składniki na makaron Carbonara wg. Madzi :)

  • 250g makaronu spaghetti
  • 350g wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml (pół szklanki) bulionu
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 żółtko
  • 1 duża cebula
  • 100g żółtego sera
  • 2 łyżki oleju/oliwy

Przepis na makaron Carbonara wg. Madzi :)

  1. Makaron gotujemy al dente (wg. przepisu na opakowaniu)
  2. Na patelni na oleju, bądź oliwie podsmażamy drobno pokrojoną w kosteczkę cebulkę z przeciśniętym przez praskę (albo drobno posiekanym) czosnkiem aż się zeszkli, a następnie dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek. Całość podsmażamy.
  3. W między czasie w misce roztrzepujemy żółtko ze śmietaną doprawioną pieprzem i solą. Masę dodajmy do podsmażonego już boczku i całość dusimy jeszcze przez chwilę cały czas mieszając. Dolewamy odrobinę buliony, aby odrobinę rozcieńczyć nas sos.
  4. Ugotowany makaron przekładamy na patelnię do sosu i na wyłączonym już palniku całość dokładnie mieszamy.
  5. Makaron podajemy na głębokim talerzu udekorowany np. listkami bazylii.

Smacznego!

 

 

 

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.