Spaghetti Caprese czyli makaron z pomidorami, mozzarella i bazylią to bardzo prosty w przygotowaniu, szybki i pyszny obiad. Można go przygotować w kilka chwil. Makaron Caprese inspirowany jest słynną sałatką Caprese, które jest istną klasyką. Połączenie dosłownie kilu składników stworzy wyjątkową przystawkę.
Ten pyszny, bardzo włoski obiad jesteśmy w stanie przygotować w ciągu 20 minut, a może nawet i szybciej. Do przygotowania tego obiadu możecie wykorzystać dowolny makaron jaki lubicie. Może to być makaron penne, makaron spaghetti czy tagliatelle.
Oczywiście musimy pamiętać, aby do przygotowania tego spaghetti Caprese wykorzystać dobrej jakości produktów. Dobre pomidory i dobra oliwa. To danie nie wymaga wielu składników, więc te które będziemy mieli dobrze, aby były dobrej jakości.
Obejrzyj nasze filmy:
W swoim domu bardzo często robię makarony typowo włoskie – jedną z ulubionych moich potraw jest spaghetti carbonara. To danie które również nie wymaga od nas wiele pracy i wielu składników. A dla tych, co lubią dania mięsne klasykiem jest chyba spaghetti bolognese z papryką. Koniecznie musicie spróbować tego włoskiego klasyka.
Przeczytajcie przepis do końca, bowiem podam w nim kilka wskazówek i porad, jak przygotować spaghetti Caprese. Zobaczycie, że stworzycie wyjątkowe danie.
Spaghetti Caprese składniki
- 200g dowolnego makaronu
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 400g pomidorów z puszki
- odrobina startej skórki z cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100g mozzarelli w kulce
- garść liści z bazylii
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Możecie w tym przepisie wykorzystać również soczyste, słodkie pomidory kupione na ryneczku. Ponieważ jest po sezonie to wykorzystałem pomidory z puszki. Jednak wybrałem te lepszej jakości. Bardzo lubię makaron tagliatelle, dlatego też w tym przepisie skorzystam właśnie z niego.
Spaghetti Caprese przepis
Przygotowanie makaronu Caprese jest bardzo proste. W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente. Gotujcie go około 1-2 minut krócej niż przepis na opakowaniu. Każdy rodzaj makaronu gotujemy przez inny okres czasu, więc skorzystajcie z czasów podanych przez producenta.
Czosnek drobno siekamy i szklimy na patelni z odrobiną oliwy. Pamiętajcie czosnku nie należy zbyt długo smażyć, bo będzie gorzki. Wystarczy mu dosłownie 30 sekund. Jeśli chcecie aby Wasze danie wyglądało jeszcze lepiej, zamiast drobno siekać czosnek, możecie pokroić go w cienkie plasterki.
Na patelnie dodajemy pomidory i dusimy całość przez około 7-8 minut. Część płynu powinna w tym czasie odparować. Następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy skórkę z cytryny i odrobinę soku z cytryny.
Sos pomidorowy zdejmujemy z ognia, przekładamy na patelnię makaron, dodajemy porwaną na kawałki mozzarellę i mieszamy. Na wierz układamy liście bazylii.
Smacznego!