Sos chrzanowy jest doskonałym dodatkiem do mięs, ale również do sałatek i kanapek. Można go również wykorzystać jako dip do warzyw czy chipsów.

Sos chrzanowy to klasyczny sos, który idealnie pasuje do mięs, w szczególności do wołowiny czy szynki. Jest to sos ostry i aromatyczny, który powstaje z połączenia startego chrzanu, śmietany oraz musztardy.

Aby sos chrzanowy był smaczny i aromatyczny, warto użyć świeżego chrzanu oraz dobrej jakości składników. Sos ten można przechowywać w lodówce przez kilka dni, dzięki czemu można go wykorzystać w różnych daniach.

Ten sos jest bardzo popularny w kuchni polskiej i niemieckiej, ale również w innych kuchniach europejskich.

Trzeba przyznać, że jest on mało wykorzystywany, ale za to ma rewelacyjny smak :) Sprawdźcie ….

Sos chrzanowy składniki:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pieprz

Sos chrzanowy przepis:

W misce mieszamy 3 łyżki jogurtu naturalne, 1 łyżkę chrzanu, 1 łyżeczkę musztardy i całość przyprawiamy do smaku odrobiną pieprzu :)

Tak, tak to już jest koniec przepis… prawda, że prosto…

Sos chrzanowy do sałatek
Sos chrzanowy do sałatek