Sos chrzanowy jest doskonałym dodatkiem do mięs, ale również do sałatek i kanapek. Można go również wykorzystać jako dip do warzyw czy chipsów.
Sos chrzanowy to klasyczny sos, który idealnie pasuje do mięs, w szczególności do wołowiny czy szynki. Jest to sos ostry i aromatyczny, który powstaje z połączenia startego chrzanu, śmietany oraz musztardy.
Aby sos chrzanowy był smaczny i aromatyczny, warto użyć świeżego chrzanu oraz dobrej jakości składników. Sos ten można przechowywać w lodówce przez kilka dni, dzięki czemu można go wykorzystać w różnych daniach.
Ten sos jest bardzo popularny w kuchni polskiej i niemieckiej, ale również w innych kuchniach europejskich.
Trzeba przyznać, że jest on mało wykorzystywany, ale za to ma rewelacyjny smak :) Sprawdźcie ….
Sos chrzanowy składniki:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka chrzanu
- 1 łyżeczka musztardy
- pieprz
Sos chrzanowy przepis:
W misce mieszamy 3 łyżki jogurtu naturalne, 1 łyżkę chrzanu, 1 łyżeczkę musztardy i całość przyprawiamy do smaku odrobiną pieprzu :)
Tak, tak to już jest koniec przepis… prawda, że prosto…

A nie za dużo tego chrzanu ?:-(
Wszystko zależy od tego czy sos ma być bardziej chrzanowy czy mniej :)