Sos winegret to francuski sos przygotowywany na zimno. Jest bardzo prosty w wykonaniu i doskonale pasuje do sałaty. Ja wam pokażę jak przygotować sos a’la winegret.
Zasada tworzenie winegretu jest bardzo prosta, musimy dać 3 razy więcej oliwy aniżeli octu :)
Składniki:
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka musztardy
- sól
- pieprz
- czosnek
Sos a’la winegret – przepis:
- Do miski dodajemy: 3 łyżki oliwy, 1 łyżkę octu winnego, 1 łyżkę musztardy, szczyptę soli i szczyptę pieprzu.
Tutaj kończą się składniki na klasyczny winegret, jednak ja dodaje do niego jeszcze 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. - Całość dokładnie mieszamy.
Tym sposobem powstał nam pyszny sos. Wykorzystajcie go na przykład do sałatki.