Sos a’la winegret

Sos a'la winegret

Sos winegret to francuski sos przygotowywany na zimno. Jest bardzo prosty w wykonaniu i doskonale pasuje do sałaty. Ja wam pokażę jak przygotować sos a’la winegret.

Zasada tworzenie winegretu jest bardzo prosta, musimy dać 3 razy więcej oliwy aniżeli octu :)

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka musztardy
  • sól
  • pieprz
  • czosnek

Sos a’la winegret – przepis:

  1. Do miski dodajemy: 3 łyżki oliwy, 1 łyżkę octu winnego, 1 łyżkę musztardy, szczyptę soli i szczyptę pieprzu.
    Tutaj kończą się składniki na klasyczny winegret, jednak ja dodaje do niego jeszcze 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
  2. Całość dokładnie mieszamy.

Tym sposobem powstał nam pyszny sos. Wykorzystajcie go na przykład do sałatki.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.