Sos winegret to francuski sos przygotowywany na zimno. Jest bardzo prosty w wykonaniu i doskonale pasuje do sałaty. Ja wam pokażę jak przygotować sos a’la winegret.

Zasada tworzenie winegretu jest bardzo prosta, musimy dać 3 razy więcej oliwy aniżeli octu :)

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka musztardy
  • sól
  • pieprz
  • czosnek

Sos a’la winegret – przepis:

  1. Do miski dodajemy: 3 łyżki oliwy, 1 łyżkę octu winnego, 1 łyżkę musztardy, szczyptę soli i szczyptę pieprzu.
    Tutaj kończą się składniki na klasyczny winegret, jednak ja dodaje do niego jeszcze 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
  2. Całość dokładnie mieszamy.

Tym sposobem powstał nam pyszny sos. Wykorzystajcie go na przykład do sałatki.