Smażony łosoś z białą kapustą
Ryby

Smażony łosoś z białą kapustą

Tym razem będzie to klasyczny przepis na łososia. Łosoś jest tak smaczną rybą, że nie potrzebujemy wyrafinowanego przepisu, aby zachwycić wszystkich domowników. Zastanawiałem się przez chwilę z czym go podać i wymyśliłem że będzie podany razem z zasmażaną kapustą :)

Muszę przyznać, że dawno nie jadłem tak pysznej kapustki i doskonale komponuje się z łososiem :)

Składniki na smażonego łososia z białą kapustą:

  • 2 płaty łososia (ok. 400g)
  • 1/2 główki kapusty
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała cebula
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Przepis na smażonego łososia z białą kapustą:

  1. Kapustę szatkujemy (nie musi być bardzo dokładnie), marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Małą cebulę kroimy w drobne pół piórka :)
  2. Na odrobinie oleju podsmażamy cebulę i jak będzie już szklista dodajemy pozostałe składniki (marchew i kapustę). Całość dusimy ok. 25 minut, doprawiając w międzyczasie sporą ilością soli oraz pieprzu.
  3. Łososia dokładnie myjemy, polewamy odrobiną oliwy i kładziemy na patelnię. Smażymy go najpierw po stronie bez skóry, inaczej zacznie nam się wyginać i nie będziemy w stanie go równomiernie usmażyć. Z każdej ze stron smażymy go po ok. 5 minut (w zależności od tego jaki stopień wysmażenia lubimy).

Łososia podajemy z zasmażaną kapustą i kieliszkiem dobrego wina :) Smacznego.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.