
Skrzydełka pieczone z ryżem
Skrzydełka pieczone z ryżem to fantastyczny pomysł na weekendowy obiad. Obiad przygotujemy w kilka chwil (nie licząc pieczenia), a pozostały czas możemy przeznaczyć dla rodziny.
Ogromną zaletą tego dania jest także to, że przygotujemy wszystko razem, nie musimy oddzielnie gotować ryżu albo ziemniaków, wszystko przygotujemy za jednym zamachem :)
Skrzydełka pieczone z ryżem – składniki:
- 1kg skrzydełek
- przyprawa do kurczaka
- 3 cebule
- 2 marchewki
- 2 kostki rosołowe
- 750 ml wody
- 100g margaryny
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 10 łyżek ketchupu
- 3 ząbki czosnku
Skrzydełka pieczone z ryżem – przepis:
- Skrzydełka dokładnie myjemy, następnie posypujemy przyprawą do kurczaka (bądź naszymi ulubionymi przyprawami) i wstawiamy na ok. 1-2 godziny do lodówki.
- Do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego tłuszczem wsypujemy ryż, a następnie układamy skrzydełka. Na skrzydełkach układamy pokrojoną w plasterki cebulę i marchewkę.
- W rondelku przygotowujemy wywar wywar składający się z wody, margaryny, cukru, pieprzu, ostrej papryki, słodkiej papryki, kostki rosołowej (do smaku), ketchupu i czosnku.
- Zagotowanym wywarem zalewamy skrzydełka i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 1 godzinę 20 minut.
Smacznego!
0 komentarzy