Serowa tarta z jabłkami
Desery

Serowa tarta z jabłkami

Ponieważ jestem łasuchem to uwielbiam wszelkiego rodzaju ciasta i słodycze (oczywiście z umiarem) :). Już nie raz zastanawiałem się, czy da się przygotować ciasto w 10 minut (nie licząc pieczenia) i muszę teraz przyznać – TAK DA SIĘ :).

Pokażę Wam jak w prosty sposób zrobić szybką tartę, a będzie to serowa tarta z jabłkami.

Przepis powstał jako inspiracja jednym z przepisów znalezionych w sieci :)

Aby było szybciej wykorzystamy do jej przygotowania gotowe ciasto francuskie (ja osobiście nie widzę w tym nic złego, jeśli kupicie ciasto bez konserwantów i dziwnych dodatków, to pozwoli Wam to zaoszczędzić w kuchni sporo czasu).

Serowa tarta z jabłkami – składniki:

  • 500g gotowego sera na sernik
  • 120g serka mascarpone
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • cukier puder
  • 2-3 jabłka (w zależności od wielkości)
  • cukier do dekoracji
  • karmel (przepis na karmel znajdziecie TUTAJ)

Serowa tarta z jabłkami – przepis:

W misce miksujemy do połączenia się składniki: ser na sernik, serek mascarpone, cukier, cukier waniliowy, mąkę i jajko.

Formę do pieczenie tarty wyklejamy ciastem francuskim, przekładamy przygotowaną chwilę wcześniej masę serową i na wierzchu układamy obrane, pokrojone w półplasterki jabłka. Wierzch jabłek posypujemy odrobiną cukru.

Tartę pieczemy w 180 st. C przez ok. 40 minut. Następnie odstawiamy ją do ostygnięcia.

Tak przygotowane ciasto doskonale będzie pasowało podane z karmelem (zobacz >>przepis na karmel<<).

Smacznego!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.