Sernik – bardzo prosty przepis

Sernik - bardzo prosty przepis

Sernik to proste i smaczne ciasto, które doskonale nadaje się na każdą okazję. Ciasto wychodzi lekkie i przy bardzo małym nakładzie pracy możemy mieć wyśmienity deser. Ilu kucharzy tle zapewne znajdzie się przepisów na sernik :) Możemy go przygotować z dodatkiem rodzynek, brzoskwini, skórki cytrynowej.

Oczywiście najlepiej jest zrobić sernik z tłustego prawdziwego sera, ale nie wszyscy mają czas aby go trzykrotnie zmielić. Możemy zatem skorzystać z takiego „serka wiaderkowego”, tylko pamiętając przed zakupem aby dokładnie sprawdzić jego skład i wybrać ten twaróg, który będzie miał jak najmniej „zbędnych składników” :)

Sernik – składniki:

  • 1kg masy twarogowej (twarogu na sernik)
  • 1 szklanka cukru
  • 7 jajek
  • 1/2 kostki masła (ok.100-120g)
  • 1 budyń śmietankowy
  • ok. 100 g rodzynek
  • aromat cytrynowy
  • starta skórka z 1 cytryny

Sernik – przepis:

  1. Oddzielamy białka od żółtek.
  2. Ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę.
  3. Do ubitych żółtek dodajemy masło i całość ucieramy na jednolitą masę. Następnie kolejno dodajemy masę twarogową, budyń, aromat cytrynowy, skórkę z cytryny i wcześniej namoczone w wodzie rodzynki. Całość dokładnie mieszamy.
  4. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajmy do wcześniej przygotowanej masy, całość bardzo delikatnie mieszając mieszając.
  5. Spód blachy wykładamy herbatnikami, a następnie wykładamy na nie przygotowaną masę serową.
  6. Sernik pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 60 minut. Po upieczeniu nie wyciągamy od razu ciasta z piekarnika, tylko uchylamy w nim drzwiczki i pozostawiamy na jakieś 10-15 minut.

Ciasto wyszło przepyszne :) Smacznego !

P.S. Chętnie dowiem się, także jakie Wy macie przepisy na serniki, piszcie w komentarzach.

DSC02284

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.