Salsa pomidorowa to znakomity dodatek do wielu potraw. Salsa pomidorowa wywodzi się z Meksyku, jednak idealnie pasuje nie tylko do kuchni meksykańskiej. Będzie doskonałym dodatkiem np. do bagietki, tortilli czy nachos.
Dobrze przygotowana salsa świetnie sprawdzi się również jako dodatek do grillowanych mięs np. karkówki.
Nie ma jednego, sprawdzonego przepisu na przygotowanie salsy, każdy przygotuje ją trochę inaczej – na swój sposób. Jeden doda trochę mniej cebuli, a inny więcej pieprzu i soli.
Poniższy przepis to tylko pewna inspiracja do przygotowania salsy pomidorowej.
Salsa pomidorowa – składniki
- 3 pomidory
- cebula (najlepiej czerwona)
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- sól
- pieprz
- sok z 1/2 limonki
Salsa pomidorowa – przygotowanie
Pomidory obieramy ze skórki. Zobacz „jak obrać pomidory ze skóry„. Jeśli są bardzo wodniste – pozbywamy się nadmiaru miąższu. Kroimy w drobną kostkę.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Papryczkę chilli pozbawiamy nasion (chyba, że chcecie przygotować bardzo ostrą salsę) i drobno siekamy.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy sok z limonki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Tak jak wspomniałem proporcje składników możecie dowolnie modyfikować wg. uznania. Ja osobiście wolę mniej ostre salsy, tak aby nie zdominowała smaku innej potrawy, a była jedynie dodatkiem do niej.