
Sałatka ziemniaczana – szybka, prosta, smaczna
Sałatka ziemniaczana doskonale nadaje się na każdą okazję – spotkanie ze znajomymi, rodzinną uroczystość czy zwykłą kolację. Jest prosta, smaczna, a przede wszystkim szybka do zrobienia.
Sałatka ziemniaczana doskonale nadaje się jako dodatek do potraw z grilla, albo jako dodatek do mięsa na obiad.
Przygotowanie sałatki nie jest czasochłonne i nie licząc czasu potrzebnego na ugotowanie ziemniaków, całość przygotowania zajmuje góra 20 minut.
Sałatka ziemniaczana – składniki:
- 1/2 kg ziemniaków (ja wykorzystałem młode)
- 3 większe ogórki kiszone
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/2 pęczka koperku
- 1 dymka
- 1 łyżeczka musztardy (ja użyłem musztardy sarepskiej – ostrej dla podkreślenia smaku)
- 3-4 łyżki majonezu
Sałatka ziemniaczana – przepis:
- Gotujemy ziemniaki (można w mundurkach albo obrane) w osolonej wodzie. Aby było szybciej ja ugotowałem je już obrane. Trzeba pamiętać aby ich nie rozgotować! Po ugotowaniu odstawiamy je do ostygnięcia (będzie nam łatwiej je kroić i nie będą się rozpadały)
- Kroimy w kosteczkę ogórki kiszone (nie za drobną i nie za grubą kostkę). Drobno siekamy szczypiorek i koperek oraz w drobną kostkę kroimy dymkę.
- Mieszamy łyżeczkę musztardy z majonezem.
- Do miski wrzucamy wszystkie składniki (zostawiamy odrobinę koperku do dekoracji). Wszystkie składniki mieszamy z musztardą i majonezem.
0 komentarzy