Sałatka z tuńczykiem i rodzynkami
Przystawki, przekąski, sosy,  Szybkie dania

Sałatka z tuńczykiem i rodzynkami

Do przygotowania tego dania zainspirował nas przepis znaleziony w książce „Dieta Fit” – Natalia Gacka.

Sałatka jest zdrowa i bardzo dietetyczna, ale połączenie starannie dobranych składników powoduje, że jest bardzo pożywna i dostarczy Wam wiele energii na cały dzień. Taką sałatkę z tuńczykiem i rodzynkami możecie zjeść na lunch w pracy, ale sprawdzi się wyśmienicie także jako posiłek na obiad.

Sałatka z tuńczykiem i rodzynkami – składniki:

  • sałata lodowa (1/3 sztuki)
  • pomidor (1 sztuka)
  • rodzynki (3 łyżki)
  • sól
  • pieprz
  • kiełki rzodkiewki (25g)
  • tuńczyk w sosie własnym (2 puszki)
  • jajka (2 sztuki)

Sałatka z tuńczykiem i rodzynkami

Sałatę lodową myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki (możecie ją porwać, albo pokroić). Ugotowane na twardo jajka i pomidora kroimy w kostkę.

Tuńczyka (najlepiej w sosie własnym, będzie mniej tłusty) odsączamy z zalewy i dzielimy na mniejsze kawałki.

W misce mieszamy wszystkie składniki, dodajemy odrobinę oliwy, doprawiamy całość solą (ja dla urozmaicenia smaku, użyłem soli z trawą cytrynową) i pieprzem.

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.