Sałatka z tuńczyka, kukurydzy i jajek
Przystawki, przekąski, sosy

Sałatka z tuńczyka, kukurydzy i jajek

Bardzo szybka w przygotowaniu sałatka z tuńczyka, kukurydzy i jajek. Idealna na każdą okazję.

Tuńczyk w puszce jest jedną z najczęściej spożywanych ryb. Może być w takiej formie dość długo przechowywany. Zawiera w sobie sporo białka, więc jest rybą wybieraną najczęściej przez osoby szukające dużych ilości białka w diecie. Tuńczyk nie jest rybą bardzo kaloryczną, więc może być spożywany przez osoby będące na diecie.

Co warto zaznaczyć podobnie jak np. łosoś ma w sobie duże ilości kwasów omega-3, potrzebnych naszemu organizmowi.

Sałatka z tuńczyka, kukurydzy i jajek – składniki

  • 2 puszki tuńczyka (najlepiej w sosie własnym)
  • 4 jajka
  • 4 ogórki konserwowe
  • puszka kukurydzy
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 mała czerwona cebula
  • pieprz
  • sól
  • koperek do dekoracji

Sałatka z tuńczyka, kukurydzy i jajek – przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo, odstawiamy do ostygnięcia, obieramy ze skorupki i kroimy w kostkę.

Ogórka, cebulę kroimy w kostkę.

Tuńczyka i kukurydzę odcedzamy z zalewy.

Wszystkie składniki mieszamy w misce z majonezem, jogurtem naturalnym i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Podajemy udekorowane świeżym koperkiem.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.