
Sałatka z tuńczyka, kukurydzy i jajek
Bardzo szybka w przygotowaniu sałatka z tuńczyka, kukurydzy i jajek. Idealna na każdą okazję.
Tuńczyk w puszce jest jedną z najczęściej spożywanych ryb. Może być w takiej formie dość długo przechowywany. Zawiera w sobie sporo białka, więc jest rybą wybieraną najczęściej przez osoby szukające dużych ilości białka w diecie. Tuńczyk nie jest rybą bardzo kaloryczną, więc może być spożywany przez osoby będące na diecie.
Co warto zaznaczyć podobnie jak np. łosoś ma w sobie duże ilości kwasów omega-3, potrzebnych naszemu organizmowi.
Sałatka z tuńczyka, kukurydzy i jajek – składniki
- 2 puszki tuńczyka (najlepiej w sosie własnym)
- 4 jajka
- 4 ogórki konserwowe
- puszka kukurydzy
- 2-3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 mała czerwona cebula
- pieprz
- sól
- koperek do dekoracji
Sałatka z tuńczyka, kukurydzy i jajek – przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo, odstawiamy do ostygnięcia, obieramy ze skorupki i kroimy w kostkę.
Ogórka, cebulę kroimy w kostkę.
Tuńczyka i kukurydzę odcedzamy z zalewy.
Wszystkie składniki mieszamy w misce z majonezem, jogurtem naturalnym i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy udekorowane świeżym koperkiem.
Smacznego ! Dziękuję za przepis.
Uwielbiam przepisy typu: puszka tego, puszka tamtego… Ale jakie? Ile to wazy? To już nieistotne…
Zazwyczaj kukurydza i tuńczyk w większości przypadków występują w puszkach o podobnej masie. Przepis jest tylko inspiracją i możesz użyć tyle składników ile lubisz.