Sałatka warzywna z sosem czosnkowym
Przystawki, przekąski, sosy

Sałatka warzywna z sosem czosnkowym

Pomysł na szybką i bardzo prostą sałatkę warzywną z sosem czosnkowym. Sałatka warzywna z sosem czosnkowym doskonale nadaje się jako samodzielne danie lub jako dodatek do różnego rodzaju mięsa.

Za wyjątkiem odrobiny majonezu zastosowanego w sosie czosnkowym, sałatka całościowo jest bardzo dietetyczna.

Sałatka warzywna z sosem czosnkowym – składniki do sosu

  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu typu greckiego
  • sól i pieprz

Do miseczki wyciskamy 4 ząbki czosnku dodajemy majonez, jogur, pieprz i sól. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 45 minut aby wszystkie składniki się dobrze przegryzły.

Sałatka warzywna z sosem czosnkowym – składniki do sałatki

  • 1/3 kapusty pekińskiej
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 1 pomidor
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 papryki
  • 10 oliwek
  • kilka marynowanych cebulek
  • szczypiorek

Sałatka warzywna z sosem czosnkowym – przepis

  1. Zaczynamy od drobnego poszatkowania kapusty, następnie kroimy w większą kostkę pomidora.
  2. Zielonego ogórka obieramy ze skórki i kroimy w pół talarki
  3. Oliwki kroimy w ćwiartki, podobnie marynowaną cebulkę
  4. Paprykę kroimy w drobną kostkę
  5. Wszystkie składniki razem z kukurydzą dokładnie mieszamy w misce. Do wymieszanej sałatki dodajemy przygotowany wcześniej sos czosnkowy i całość dokładnie mieszamy.
  6. Całość po wierzchu posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

I gotowe. SMACZNEGO

 

 

 

 

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.