Sałatka pieczarkowa z ryżem
Przystawki, przekąski, sosy

Sałatka pieczarkowa z ryżem

Szybka i prosta sałatka pieczarkowa z jajkiem i ryżem. Fajny pomysł na urozmaicenie śniadania albo kolacji. Sałatka nie wymaga od nas wiele pracy, więc możemy zrobić ją praktycznie w każdej chwili.

Lista na zakup oraz bardzo prosty przepis jest poniżej…

Sałatka pieczarkowa z ryżem – składniki

  • 1 kg pieczarek
  • 6 jajek
  • 1 por
  • 2 torebki ryżu
  • majonez
  • sól
  • pieprz

Sałatka pieczarkowa z ryżem – przepis

  1.  Zaczynamy od obrania, umycia i ugotowania pieczarek (gotujemy przez ok. 30-40 minut).
  2. Gotujemy także jajka, a po ugotowaniu odstawiamy je do ostygnięcia. Podobnie postępujemy z ryżem.
  3. Drobno kroimy pora w pół plasterki
  4. Po ostygnięciu kroimy w drobną kosteczkę jajka i pieczarki.
  5. Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce z majonezem, doprawiając do smaku solą i pieprzem (pieczarki mają to do siebie, że wymagają sporej ilości soli)

Ta sałatka jest bardzo sycąca i doskonale nadaje się na śniadanie.

Smacznego :)

 

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.