Sajgonki
Inne

Sajgonki

Zinspirowany ostatnio kuchnią wschodu i bardzo popularnymi w chińskich barach sajgonkami postanowiłem sajgonki zrobić samemu w domu. Jednak zastanawia mnie to czy sajgonki są na pewno potrawą kuchni chińskiej a nie np. wietnamskiej?

Na pierwszy rzut oka przygotowanie sajgonek nie wydaje się być trudne, a jak jest w rzeczywistości?

Sajgonki- potrzebne składniki:

  • papier ryżowy
  • ok. 200 g mięsa mielonego
  • marchew, pietruszka, cebula
  • makaron sojowy
  • grzybki mun
  • przyprawy

Pierwszym krokiem jaki musimy zrobić jest namoczyć grzybki mun – moczymy je przez ok. 10-15 minut w gorącej wodzie.
Jak już się będą moczyły musimy podsmażyć mięso wraz z warzywami. Ja wykorzystuję do tego wok, bo jest szybki i potrawa ma specyficzny smak. W woku mięso będzie usmażone dość szybko, podsmażamy je przez chwilę po czym dorzucamy cebulę, marchew i pietruszkę a całość doprawiamy przyprawami.

Trzeba pamiętać, że smażąc w woku cały czas musimy mieszać potrawę, tak więc jak już będzie usmażone mięsko po ok 7 minutach, musimy zająć się makaronem.
Zalewamy go gorącą wodą na ok. 5 minut w między czasie drobno kroimy grzyby mun i dorzucamy do farszy, to samo robimy z makaronem – jak będzie miękki kroimy go na krótsze paski i dorzucamy do farszu. Całość smażymy przez chwilę.

Następnie w gorącej wodzie zanurzamy jeden listek papieru ryżowego. Na który następnie nakładamy po jednym brzgu farsz i mocno zwijamy tak jak gołąbka.

 

Tak zwinięte sajgonki odstawiam na chwilę aby się skleiły po czym wędrują na rozgrzany olej. Smażymy do czasu aż się zarumienią.

Usmażone sajgonki wykładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i najlepiej jest je podać razem z sosem chwili. W zależności od tego kto co lubi, może byc ostry, albo słodko – ostry.

SMACZNEGO !

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.