Ryba w piwie

Ryba w piwie - smażenie ryby po drugiej stronie

Czasem warto eksperymentować w kuchni, dziś miałem ochotę na smażoną rybę, jednak usmażenie ryby nie jest żadną filozofią, postanowiłem sprawdzić w jaki sposób można urozmaicić przepis tak, aby wyszła nam smaczna i zarazem wyjątkowa rybka., będzie to ryba w piwie :)

W swoim przepisie wykorzystałem rybę – Nototenia.

Możemy podać ją z frytkami, albo pieczonymi ziemniaczkami.

Ryba w piwie- składniki:

  • 2 ryby – Nototenia
  • mąka
  • szczypta soli i pieprzu
  • odrobina piwa
  • przyprawa grillowa

Ryba w piwie- przepis

Jeśli mamy rybę mrożoną, musimy pozwolić jej najpierw się rozmrozić. Następnie zdejmujemy z ryby łuski i dokładnie myjemy. Musimy także osuszyć umytą rybę, tak aby nie rozpadła nam się podczas smażenia.

Osuszone ryby przyprawiamy solą i pieprzem, ciekawym rozwiązaniem będzie także przyprawienie ich przyprawą grillową. Następnie moczymy ryby w odrobinie piwa, doda to jej dodatkowego smaczku, a alkohol zostanie wysmażony. Zostawmy ją w piwie na kilka minut, tak aby cała przeszła jego aromatem.

Kolejnym krokiem jest obtoczenie namoczonych wcześniej w piwie ryb w mące, a na sam koniec posypujemy ją jeszcze przyprawą grillową.

Rozgrzewamy olej i smażymy rybę w głębokim tłuszczu. Uwaga, nie można przewracać ryby dopóki nie ujrzymy że panierka po bokach się zarumieni, będzie to znaczyło, że po jeden stronie ryba się usmażyła i dopiero wtedy możemy przerzucić ją na drugą stronę.

 

 

 

 

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.